elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vicent d’Anna, viu a través de la seua obra

Vicent d’Anna, viu a través de la seua obra
    MÉS FOTOS
    Vicent d’Anna, viu a través de la seua obra  - (foto 2)
    Vicent d’Anna, viu a través de la seua obra  - (foto 3)
    Vicent d’Anna, viu a través de la seua obra  - (foto 4)
    Vicent d’Anna, viu a través de la seua obra  - (foto 5)
    Vicent d’Anna, viu a través de la seua obra  - (foto 6)
    Vicent d’Anna, viu a través de la seua obra  - (foto 7)

    Davant el número 6 de la plaça Sant Joan de Ribera, en la seua unió amb el carrer Sant Miquel, va ser l'escenari escollit per a la presentació del llibre Obra completa IV de Vicent Sebastià el dia 14 d'octubre. Un escenari de gran valor, ja que va ser la casa que va veure nàixer i morir el poeta i músic de Puçol. Familiars, veïns i amics van recordar la figura de Vicent d'Anna que va estar present en tot moment a través de les seues obres.

    Quaranta anys després de la mort del poeta Vicent Sebastià i Montañana, més conegut com Vicent d'Anna, Puçol li rep un gran homenatge amb la presentació pòstuma del quart lliurament de la seua Obra Completa. Un llibre en el qual es recullen les seues obres teatrals Ja sabem qui és la Pilar (1930) i En un dia d'eleccions (1934).

    Un llibre que completa la recopilació de l'obra del poeta de Puçol que es porta editant des del 2004. Aquest quart i últim volum s'ha fet esperar durant anys. A causa de la crisi econòmica i cultural, el llibre ha tardat a veure la llum. Una obra present també a través de l'edició de 3 CD dobles amb la gravació dels seus poemes en veu d'Enric Esteve, actual alcalde de la localitat.

    Aquest quart volum deu una especial menció al treball de compilació i edició que ha portat a terme l'escriptor de Massalfassar Josep Vicent Frechina. Sense oblidar, l'esforç de l'Ajuntament de Puçol i de la família del poeta que des de 2004 han treballat per reunir l'obra de Vicent d'Anna. Un esforç conjunt que es tradueix en el fet que hui en dia, les seues creacions siguen considerades patrimoni cultural del municipi.

    Aquest compendi d'obres reviuen l'esperit de l'època i del mateix Vicent d'Anna. Com a única condició, la família de l'escriptor va demanar que es respectara el llenguatge utilitzat pel propi Vicent. La seua obra es caracteritza per la riquesa lèxica a través de refranys, frases fetes i dites populars del Puçol del segle XX que possiblement s'escapen al vocabulari de les noves generacions. Un vocabulari a través del qual transmetia una temàtica basada en el temps, les collites, les despeses i l'evocació constant a la terra, sempre des d'una perspectiva irònica i humorística.

    L'acte de presentació del llibre i homenatge a la figura de Vicent d'Anna va estar carregat de sentimentalisme i enyorança a la figura de l'escriptor. Els assistents van poder gaudir d'una vetllada escoltant albaes, cants d'estil i de la lectura d'alguns dels seus poemes. La veu cantant enl'acte la va portar el descendent directe de Vicent d'Anna, Juan Sebastià, que es va encarregar també de presentar a l'escenari a les diferents personalitats que s'encarregarien d'homenatjar l'obra de l'autor.

    La dolçaina i el tabal van ser els primers acompanyants del cant d'albaes que van enlluernar als assistents amb la veu en directe de Ferran Ferrer, José Antonio Soriano i Salvador Maximino. A continuació, l'actor de Puçol Aitor Caballer va recitar tres poemes de Vicent d'Anna, Ricardito el tabaler, No aguaites al finestró i Per la Vora en farem prou, que van causar les rialles de la majoria dels assistents causa del seu clar caràcter de cultura popular valenciana.

    L'escriptor i periodista local Manel Alonso, va dedicar emotives paraules a l'autor i va recordar la seua figura com a escriptor, tot i que també va voler posar l'accent en la seua faceta de músic. Les paraules de Manel Alonso van servir per recordar la seua obra, el seu estil però sobretot la seua personalitat, visible a través de les obres.

    També hi va haver temps per a la interpretació del cant d'estil de la mà dels tres cantaors anteriors, però esta vegada acompanyats d'instruments de corda. A continuació, va ser el torn de la neboda de l'autor, Ana María Valls Sebastià, que va tenir paraules d'agraïment i estima per l'esforç dipositat en l'edició de l'obra del seu oncle.

    Finalment, l'acte va ser tancat per l'alcalde, Enric Esteve, que també va recordar la figura de Vicent d'Anna, però sobretot va parlar del procés necessari per poder presentar el quart volum de la seua obra. L'emotivitat va arribar al seu punt àlgid amb la seva interpretació d'un dels poemes mítics de l'autor, Una pesseta, un llibret!.

    Pujar