Castellano

Títeres a la Mar d'Orpesa presenta sis obres per a ser gaudides en família

Títeres a la Mar d'Orpesa presenta sis obres per a ser gaudides en família
  • La XIX edició es desenvoluparà entre el 20 i el 26 de juliol, organitzada per la regidoria de Turisme

MÉS FOTOS
Títeres a la Mar d'Orpesa presenta sis obres per a ser gaudides en família - (foto 2)
Títeres a la Mar d'Orpesa presenta sis obres per a ser gaudides en família - (foto 3)
Títeres a la Mar d'Orpesa presenta sis obres per a ser gaudides en família - (foto 4)
Títeres a la Mar d'Orpesa presenta sis obres per a ser gaudides en família - (foto 5)

Dinou anys compleix el Festival Internacional Titelles a la Mar d'Orpesa. La majoria d'edat més ú. I en la penúltima setmana d'aquest mes de juliol arriba de nou la cita estiuenca anual que organitza la regidoria de Turisme amb la intenció d'oferir atractius espectacles per als habitants de la localitat, els turistes de qualsevol procedència i veïns de poblacions de la contornà. Una efectiva manera d'entretenir a través del teatre de titelles, pensat especialment per a ser gaudit per les famílies al complet. En aquest 2021 es desenvoluparà entre el dimarts 20 i el diumenge 25 de juliol, en un únic espai, el recinte del Faro. Sis són les obres a gaudir, gran part d'elles en doble funció.

L'accés a cada sessió és lliure, però és necessari reservar plaça a través del telèfon de Tourist Info Orpesa: 964 312320. A causa de la normativa sanitària, l'aforament està limitat, per la qual cosa és necessari assegurar-se la plaça mitjançant reserva prèvia.

Durant estos sis dies es podrà gaudir de diversos espectacles confeccionats i interpretats per experimentats especialistes. Conino Gurillo (Castelló), Titeres La Matatena (Mèxic-Madrid), Víctor Biau (Osca), Irene Vecchia (Itàlia), La Gotera de Lazotea (Jerez) i Búho Teatro (Sevilla) posaran en escena histories de viatgeres, forners, diables, somiadors, l'homenatge al Pulcinella, puces, polls, Caputxeta, el Llop… Tot un món projectat per a ser gaudit per l'espectador.

PROGRAMA DEL XIX FESTIVAL INTERNACIONAL TITELLES A la MAR

Dimarts 20: ‘La pequeña viajera’, de Conino Gurillo (20.30).
Dimecres 21: ‘El panadero y el diablo, de Titeres La Matatena (20.00 i 22.00).
Dijous 22: ‘El telón del cielo’, de Víctor Biau (20.00 i 22.00).
Divendres 23: ‘La luna i Pulcinella’, d’Irene Vecchia (20.00 i 22.00).
Dissabte 24: ‘La boda de la pulga y el piojo’, de la Gotera de Lazotea (20.00 i 22.00).
Diumenge 25: ‘Caperucita roja’, de Búho Teatro (20.30).

LES OBRES DEL PROGRAMA

‘La pequeña viajera’ és una obra de clown i marionetes interpretada pel veterà actor castellonenc Conino Gurillo. Es tracta d'una versió lliure de ‘El Petit Príncep’ d'Antoine de Saint Exupéry que planteja un diàleg sobre les relacions humanes, l'amistat i com viure. L'autor reflexiona sobre el que és realment important de la vida. Ho fa a través d'un divertit pallasso acompanyat per una viatgera molt xicoteta. En la seua ruta es trobaran amb personatges que es creuen molt importants. Una gran aventura plena d'emocions.

‘El panadero y el diablo’ és una producció de la companyia mexicà-madrilenya La Matatena, és a dir, Jesús Sánchez. Un especialista en titelles, contes i composicions musicals per a xiquets i xiquetes, com ha demostrat des de 2004 amb els seus gires per Mèxic i ara per Espanya. El protagonista és un forner, que reparteix un panet per a cada xiquet, ensenyant a compartir. Però se li apareixerà el diable, qui intentarà robar-li els seus pans, encara que acabarà rebent una lliçó sobre no abusar de la seua condició.

Des d'Aínsa (Osca) arriba Víctor Biau amb el seu ‘El telón del cielo’, un espectacle realitzat amb titelles de guant que desenvolupa xicotetes històries plenes d'humor i poesia, amb xiquetes, dolents, flors, adormits, somiadors... Es basa en les pantomimes i històries sense paraules del mestre argentí Guaia Castella. El titellaire construeix un xicotet gran espectacle en el qual farà somiar als espectadors. Una obra plena d'un esperit poètic que transmet la màgia dels ninots de drap.

Presència internacional amb la italiana Irene Vecchia i la seua obra ‘La luna y Pulcinella’. Un espectacle de titelles de guant a la manera de la tradició napolitana. Totes les dones de la Terra marxen a la Lluna. Pulcinella no vol perdre a la seua estimada Teresina, per la qual cosa intenta arribar fins ella. Un espectacle que compta les difícils relacions entre l'univers masculí i el femení quan hi ha violència de gènere. Pulcinella encarna des de sempre l'harmonia dels contraris.

La Gotera de Lazotea es va posar en marxa en 1981, atresorant una llarga experiència per escenaris nacionals, però també d'Europa, Amèrica i Àfrica, jalonada per un bon nombre de premis. En ‘La boda de la pulga y el piojo’ compten els preparatius per a la celebració d'una gran cerimònia. Serà una gran festa, però sempre hi ha imprevistos que impedeixen que les coses isquen com estaven previstes.

Més de trenta anys d'experiència contemplen a Búho Teatro, sempre amb una gran ambició estètica i la precisió a l'hora de manejar marionetes i objectes antropomorfs. En aquesta ocasió presenten el clàssic ‘Caperucita roja’. Es trobarà amb el llop, però també amb uns quants personatges extrets d'altres contes, com els tres cerditos, el Gat amb Botes o un policia defensor de la naturalesa i l'ordre. Amb tant de personatge, com es desenvoluparan els plans del llop?

Pujar