elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

80.000 paquets al dia: Així funciona el nou magatzem d'Amazon a Onda

80.000 paquets al dia: Així funciona el nou magatzem d'Amazon a Onda
  • Dos milions de paquets esperen després del seu murs per a ser enviats per tota la costa mediterrània

La companyia de paqueteria nord-americana Amazon ha inaugurat avui de manera oficial el seu nou centre logístic a Onda.

Un megacomplejo construït sobre un terreny de més de 58.000 metres quadrats (equivalents a 8 camps de futbol) i amb més de 130.000 metres quadrats dedicats a magatzematge.

La planta podrà processar fins a 80.000 enviaments al dia i emmagatzemar un màxim de dos milions de paquets a les seues torres de magatzematge en altura, amb cinc pisos cadascuna.

Miguel Gómez, cap d'operacions del departament d'enviaments, ha explicat en la inauguració que es tracta d'una planta especialitzada per a emmagatzemar sol productes de grans dimensions, de més de mig metre de llarg, o que tinguen una morfologia estranya.

Aquest és el tercer magatzem d'aquest tipus que es posa en marxa a Espanya, després del d'Illescas (a Toledo) i del d'Alcalá de Henares (a Madrid).


A més, “és dels més grans quant a capacitat de magatzematge”. Un monstre amb milions de productes de tota mena que esperen després dels seus murs per a ser enviats a qualsevol punt de la costa mediterrània.

Així, el rebost de productes ací emmagatzemats servirà per a anar fent els enviaments diaris que fa la companyia en el litoral oriental d'Espanya, encara que segons ha explicat Gómez, “també s'envien productes que només es troben ací a la resta d'Espanya o a altres països”.

Un centre al 25% de la seua capacitat

De moment, la planta ha arrancat al 25% de la seua capacitat, amb una plantilla fixa de 350 empleats, especialment mossos de magatzem, però també enginyers, caps d'operacions o analistes financers.

Això sí, la companyia del multimilionari Jeff Bezos espera augmentar la plantilla fins als 1.000 llocs de treball en els pròxims anys, conforme vaja augmentat l'activitat en la planta.


Amazon va obrir en 2017 la seua primera estació logística de la Comunitat Valenciana a Paterna, la seua i des de llavors ha posat en marxa dues estacions logístiques més, a Alacant i Picassent, així com un centre d'Amazon Fresh a València, però cap de la mena de la qual ara comença a caminar a Onda.

1.500 pimes valencianes venen en Amazon

12.000 petites i mitjanes empreses espanyoles venen actualment els seus productes en el Marketplace d'Amazon. En la Comunitat Valenciana la xifra és de 1.500 pimes, les exportacions de les quals van superar els 100 milions d'euros en 2020.

D'altra banda, la companyia espera créixer a Espanya per a convertir-se en una de les 10 empreses privades amb més emprats del país, ja que preveu comptar amb una plantilla de 25.000 persones en 2025. A més, sempre segons dades difoses per l'empresa, Amazon hauria contribuït a donar treball a més de 100.000 persones a Espanya, entre ocupacions i indirectes.

No obstant això, en part del sector del xicotet comerç es tem que el creixement d'aquest gegant de la paqueteria afecte la venda directa en els seus locals.

En aquest sentit, el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, va afirmar en un artúculo el passat 2021 que les ocupacions creades per la nova planta "no compensen tots els que ajuda a destruir" ja que moltes pimes podrien veure “disminuïts els seus marges” i veure's obligades “a reduir o congelar salaris" al no poder competir amb aquesta multinacional.

El triangle d'or de la logística

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha volgut destacar l'aposta recent de les grans empreses per la Comunitat Valenciana, com és el cas de la planta de bateries de Volkswaggen a Sagunt, dels nous models que fabricarà Ford a Almussafes o del nou centre Hewlett-Packard (HP) a València.

“Aquest centre d'Onda, ha explicat el president, apuntala la Plana com un triangle logístic d'or per a moure mercaderies”.


Així ho ha manifestat durant la seua visita a la planta, en la qual ha estat acompanyat per l'alcaldessa d'Onda, Carmina Ballester, el director d'Amazon Customer Fulfillment a França, Itàlia i Espanya, Fred Pattje, i la consellera de Política Territorial, Rebeca Torró.

Puig considera que el centre logístic d'Onda contribuirà en renàixer “ d'una zona potent en la indústria com La Plana” gràcies a les connexions pel nord amb l'aeroport, l'autovia, el port i el corredor mediterrani, a través de la futura estació intermodal, i pel sud amb Parc Sagunt, el seu port, la seua futura estació i els corredors cantàbric i mediterrani.

Onda demana millorar les connexions

L'alcaldessa d'Onda, Carmina Ballester ha destacat que l'arribada de la planta “blinda el territori davant crisis econòmiques, terratrèmols polítics i fugides d'inversions”.

Així mateix, ha aprofitat per a reclamar al cap del Consell les infraestructures i inversions pendents de la Generalitat amb el municipi, “imprescindibles per a no perdre competitivitat”.

“Necessitem que es culmine la biela de connexió entre la CV-10 i la CV-21, que s'execute el vial ràpid entre Onda i Vila-real i que es construïsca la ronda nord i est per a tancar la circumval·lació de la ciutat”, ha instat al president.

A més, també ha demanat que es milloren els accessos al polígon Sud-13, on se situa la planta d'Amazon, per a evitar que es col·lapse amb l'augment que s'espera del trànsit pesat conforme vaja agafant ritme tant aquest magatzem com els que estan alçant-se en la zona.

MÉS FOTOS
80.000 paquets al dia: Així funciona el nou magatzem d'Amazon a Onda - (foto 2)
80.000 paquets al dia: Així funciona el nou magatzem d'Amazon a Onda - (foto 3)
80.000 paquets al dia: Així funciona el nou magatzem d'Amazon a Onda - (foto 4)
80.000 paquets al dia: Així funciona el nou magatzem d'Amazon a Onda - (foto 5)
80.000 paquets al dia: Així funciona el nou magatzem d'Amazon a Onda - (foto 6)
Pujar