elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els Moros i Cristians d'Oliva rebusquen en les arrels històriques de la seua festa

Els Moros i Cristians d'Oliva rebusquen en les arrels històriques de la seua festa
  • Han impulsat un estudi històric i sociològic sobre la singularitat de la seua festivitat, que en 2021 compleix 100 anys de celebracions

MÉS FOTOS
Els Moros i Cristians d'Oliva rebusquen en les arrels històriques de la seua festa - (foto 2)
Els Moros i Cristians d'Oliva rebusquen en les arrels històriques de la seua festa - (foto 3)
Els Moros i Cristians d'Oliva rebusquen en les arrels històriques de la seua festa - (foto 4)

La celebració dels Moros i Cristians a Oliva porta gaudint-se des de fa 100 anys, els que complirà la festivitat en l'any vinent 2021.

Amb motiu del centenari aniversari de la primera celebració i també dels 50 anys que compleix l'etapa actual en 2025, s'obri el període 2021-2025.

En aquest s'ha impulsat un estudi històric i sociològic per a conéixer i entendre encara més quines són les arrels d'aquestes celebracions.

L'objectiu d'aquest estudi, que va iniciar la seua activitat el mes de juny passat, és aprofitar l'aturada provocada per la pandèmia del Coronavirus per a conéixer millor la festa i traçar les línies sòlides de cara a l'evolució de la mateixa en el futur.

Dins d'aquests principals objectius de l'estudi està recuperar i conservar la memòria oral i arxivística de la festivitat, a més de recollir informació sobre els processos de transformació festiva.

També entra el fet de recollir les opinions i les percepcions de les persones que formen part de l'entramat festiu sobre la naturalesa i les característiques d'aquestes festes del municipi.

Dins d'aquests punts també es troba conéixer les valoracions del col·lectiu respecte a canvis que es pogueren proposar de cara al futur.

Com bé indica el nom de l'estudi referit, es tracta de conéixer la realitat sociològica de les persones que formen part d'aquest ritual olivense.

L'estudi estarà coordinat per Verónica Gisbert Gracia, Doctora de Ciències Socials i professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, treball contextualitzat en l'àmbit de les festes populars de la Sociologia de la Cultura.

El procés de conéixer el passat i el present dels Moros i Cristians d'Oliva està en marxa a través de l'estudi de la FMICO i de les entrevistes i investigacions realitzades per a recollir la memòria viva de la singular festa.

Demà divendres, 23 d'octubre, la Federació de Moros i Cristians d'Oliva presentarà a les 20.30 hores al col·lectiu el projecte d'estudi històric i sociològic de la festa.

Pujar