elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Morella celebra el centenari de l’Associació El Maestrat de Terrassa

Morella celebra el centenari de l’Associació El Maestrat de Terrassa
  • Els orígens d’aquesta entitat es remunten a principis del segle XX, quan molts de morellans i morellanes van haver d’emigrar al Vallés per la crisi tèxtil. Els descendents d’aquelles persones continuen mantenint les seues arrels morellanes

MÉS FOTOS
Morella celebra el centenari de l’Associació El Maestrat de Terrassa - (foto 2)
Morella celebra el centenari de l’Associació El Maestrat de Terrassa - (foto 3)
Morella celebra el centenari de l’Associació El Maestrat de Terrassa - (foto 4)
Morella celebra el centenari de l’Associació El Maestrat de Terrassa - (foto 5)

Morella celebra avui el centenari de l’Associació El Maestrat de Terrassa. Una entitat que va nàixer amb fins solidaris, per acollir als molts de veïns i veïnes que aplegaven dels Ports al Vallés per buscar-se la vida, després de la crisi del tèxtil. Un segle després, els descendents d’aquelles persones segueixen mantenint les arrels i estan molt units a Morella. En la jornada de avui, s’han rebut a les autoritats, ha tingut lloc un cercavila amb Trabucaires de Terrassa, s’han presentat els llibres “Cent anys del Maestrat a Terrassa”, de Manuel Beser i “Verge de Vallivana: imatge i representació”, de Laura Daví, s’ha inaugurat l’exposició “Flaó connection” o els assistents han pogut gaudir d’una visita guiada a la ciutat. A l’acte, ha assistit l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, el director territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, Adolf Sanmartin, el vice-president de la Diputació de Castelló, Andrés Martínez, a més dels representants municipals de l’Ajuntament de Morella i els membres de l’Associació El Maestrat de Terrassa.

L’Alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha agraït tot el treball que ha fet l’Associació El Maestrat de Terrassa per commemorar els seus cent anys, que s’han vist materialitzats en diverses iniciatives, com un concurs de relats, l’exposició “Flaó connection”, els dos llibres que s’han presentat avui o les activitats dels dos caps de setmana de celebració, perquè aquesta commemoració tindrà la seua segona part els dies 24 i 25 de setembre a Terrassa. Així, destacava els orígens solidaris d’esta entitat i els valors de treball o germanor intrínsecs en El Maestrat de Terrassa. Ripollés també afirmava que “és un orgull veure com generació rere generació, els morellans i les morellanes, fills i filles, nets i netes, besnéts i besnétes de persones que van tindre que marxar de Morella per buscar-se la vida a principis del segle XX, conserven i difonen la seua estima per la nostra ciutat i s’ajunten cada any per recordar els seus orígens”.

Història del Maestrat de Terrassa

Les successives crisis del tèxtil en el segle XX van produir un èxode massiu de treballadors cap a les zones industrials de Catalunya, on eren rebuts com a mà d'obra molt qualificada donada la gran importància i fama de les mantes i faixes morellanes. Terrassa, zona principalment tèxtil, va ser, junt a Sabadell una de les ciutats on es van establir la major part de veïns i veïnes de la comarca, contribuint així a l'assentament i creació de riquesa a Catalunya.

En 1916 es va fundar la Germandat o Montepío dels Fills del Maestrat. Esta entitat pretenia cobrir la seguretat física d’aquelles persones recent arribades al Vallés i també ajuntar-se per recordar la terra d’on venien. En 1932 va constituir secció independent de la Colònia, perdurant com a tal fins a 1992, any en que es transforma en Associació Cultural.

L'Associació del Maestrat de Terrassa compta actualment amb uns dos-cents socis. La seua activitat es centra en la celebració de l'Aplec de Sant Feliuet, en juny i la festa del mes de setembre, que es celebra a l’Església de la Sagrada Familia de Terrassa. En aquesta Església existeix una capella dedicada a la Mare de Déu de Vallivana, que es troba junt amb l’estendard o bandera que ix junt a la resta de la Colònia Morellano-Catalana el dia corresponent del Sexenni.

Tota la tasca d’aquesta associació va ser reconeguda per l’Ajuntament de Morella al 2012, amb la concessió de la Creu de Santa Llúcia, màxima distinció que atorga la localitat.

Pujar