elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El festival de cinema godellenc celebra la seua 17a edició del 22 d'octubre al 3 de novembre

El festival de cinema godellenc celebra la seua 17a edició del 22 d'octubre al 3 de novembre
  • Catacumba afronta la seua 17a edició que tindrà lloc del 22 d'octubre al 3 de novembre en el teatre Capitoli de Godella

El que va començar l'any 2000 com una reunió d'un grup d'amics per a veure pel·lícules de por per Nadal s'ha convertit, dènou anys més tard, en un festival cinematogràfic referent en el panorama valencià, un lloc de trobada entorn del cinema. «Ens agrada compartir el festival amb gent que ens agrada. Mantenim l'esperit amb el qual va nàixer la proposta de passar una bona estona mentre veiem pel·lícules», compte Javi Llorens, codirector de Catacumba.

La seua 17a edició —underground, clandestina, experimental— arranca enguany en la Filmoteca Valenciana on el dimarts 22 d'octubre es projectarà Vestida de azul, d’Antonio Giménez Rico, que es va estrenar en el Festival de Cinema de Sant Sebastià en 1983. La projecció anirà acompanyada d'un col·loqui amb el crític de cinema Jorge Castillejo i l'escriptora i periodista Valeria Vargas, autora del llibre Vestida de azul. Análisis social y cinematográfico de la mujer transexual en los años de la transición española, una investigació sobre la pel·lícula publicada recentment per l'editorial Dos Bigotes.

El dissabte 26 d'octubre tindrà lloc la presentació de Catacumba a València. Serà en el Centre Excursionista amb l'actuació d'Enrique del Castell (Les Barbes Indómitas) amb el seu nou projecte, Tetenal, música experimental que obrirà el teló del festival.

Del 31 d'octubre al 3 de novembre, Catacumba traslladarà la seua programació al Cinema Capitoli de Godella, la seua seu habitual. «Mantindre el festival a Godella és una decisió (pre)meditada, ens acostem a València per a informar el nostre públic potencial que al nostre poble hi ha un festival que pot ser del seu interés i divertimento», afirma Sergi Inclán, codirector de Catacumba, que compta amb el suport de la Regidoria de Cultura de Godella.

Seran quatre dies intensos de festival, de dijous a diumenge, que projectarà els curtmetratges seleccionats entre les més de mil propostes, de setanta nacionalitats diferents, que han participat enguany en el festival internacional de curtmetratges de Catacumba. «Ens arriben curts de tota mena, en general ens agrada el cinema que conta històries des dels marges, que aporta una mirada crítica que va més enllà de les pantalles», apunta Inclán.

Un total de 24 treballs de 16 nacionalitats diferents competiran en la Secció Oficial de Catacumba Film Festival. Una amalgama de curtmetratges que van des de l'inquietant curtmetratge experimental de Wild Will, del Alan King, o l'heteròclita In Dog Years I am Dead, de Kenji Ouellet, fins al documental més visceral de Blink, de Jakov Labrović. Entre aquesta mescla de maneres narratives també trobarem el surrealista F for Freaks, o a Marc Lahore amb Els Poux.                                                                                                                      

A més, l'òpera prima de Thiago Cordeiro, As Mais Bufones Flores Que Separei Per a Você, que busseja al pur estil del cinema novo en els crus baixos fons de Sao Paulo. La hongkonesa The Umbrella, d'Eric Tsang, la filosòfica Foc en el soterrani, d'Eva Vazquez de Reoyo, els curtmetratges premiats Skin, de Guy Nattiv, o Anna, de Dekel Berenson, seran alguns dels títols que veurem en el festival.

Per part seua, en el camp de l'animació, es podran veure obres tècnicament tan dispars com la impecable La Sénia, de Carlos Baena o Violent Equation, de Antonis Doussias.

En la sessió matinal del dia 3 de novembre es projectarà el llargmetratge d'animació infantil Mi vecino Totorode Hayao Miyazaki, 1988, obra d'art referent de l'anime japonés. I la nit del dissabte serà per al llargmetratge Un dia más con vida, de Raúl de la Font i Damian Nenow, 2018, que mitjançant ficció animada i documental ens endinsa en els últims dies de la guerra d'independència d'Angola a través del relat autobiogràfic del periodista que va posar a Àfrica en el mapa, Ryszard Kapuściński.

Catacumba reparteix dos mil cinc-cents euros en premis, a més de deu guardons i les seues peculiars estatuetes, elaborades per a aquesta edició per l'artista urbà Llueix: la Nina Trencada, premi al curtmetratge més entranyable, i els dos Fetus d'Or que atorga el públic assistent a les sessions i un jurat format en aquesta edició per Teresa Juan, Paula Elena Ramos, Cristina Bonora i Cristina Llamedo, integrants de Melibeas.

Una sessió dedicada al Stop Motion —coordinada per Rubén Garcerá—, una altra al cinema valencià, el seu atrotinat concurs de crits, el concert dels Chewbacca's, la projecció del llargmetratge infantil Mi vecino Totoro, de Hayao Miyazaki, i el seu cinema-concerte de clausura a càrrec de Muno Na Baka són unes altres de les raons que Catacumba proposa per a acostar-se a un festival que està a punt de complir la seua majoria d'edat en el mateix any que la Banda de Música de Godella celebra el seu dos-cents aniversari. Arribarà Catacumba al 2200? Temps al temps.

Tota la programació del festival es pot consultar en www.catacumba.org

Pujar