elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Salvador, Ros i Marco defensen la introducció de la perspectiva de gènere a l'hora de gestionar en els diferents nivells de l'administració

Salvador, Ros i Marco defensen la introducció de la perspectiva de gènere a l'hora de gestionar en els diferents nivells de l'administració

    El Partit Socialista ha celebrat un acte sobre Igualtat a la Llotja del Cànem de Castelló, en el qual han participat la candidata a les Corts Valencianes per Castelló i consellera d'Habitatge, María José Salvador; la número 1 al Congrés, Susana Ros, i l'alcaldessa de la ciutat, Amparo Marco. El títol de la jornada ha sigut ‘Temps de dons, polítiques en femení’.

    La primera a intervindre ha sigut María José Salvador, qui ha destacat la importància d'introduir la perspectiva de gènere per a concebre “ciutats més inclusives, habitatges flexibles i infraestructures i mobilitat més accessibles per a tots, adaptades al segle XXI, perquè tots necessitem espais amables per a viure, treballar o jugar”. En aquest sentit, ha assenyalat que “en aquesta legislatura des del govern valencià s'han establit les bases d'un model més inclusiu en l'habitatge, les obres públiques i la mobilitat; i també en l'urbanisme”.

    Ha recordat que s'ha introduït per primera vegada l'enfocament de gènere en lleis tan importants com la Llei Urbanística LOTUP o la Llei per la Funció Social de l'Habitatge. A més, s'han impulsat la Mesa de Gènere, el decret d'Accessibilitat o el SET per a introduir la perspectiva de gènere en el procés urbà. En definitiva, instruments per a  dotar als municipis de “eines innovadores que ajuden a formular polítiques públiques i estratègiques per a la creació de nous àmbits urbans o de regeneració dels existents” perquè necessitem “ciutats i territoris més amables i acollidors, amb major qualitat de vida, on totes les veus compten”.

    Per part seua, la candidata número 1 al Congrés, Susana Ros, ha manifestat que la igualtat és una qüestió de democràcia i de justícia “perquè les dones no som un col·lectiu, som la meitat de la població”.

    També ha assenyalat que “les dones decidim el 28-A l'Espanya que volem, i el que volem és avançar per a consolidar i ampliar els drets aconseguits durant dècades gràcies a l'impuls dels governs socialistes”. “El que no volem”, ha assenyalat, “és retrocedir a la prehistòria perquè la dona es quede a casa cuidant dels fills i filles”.

    La candidata al Congrés per Castelló ha recordat que el PSOE aposta per la defensa dels drets, les llibertats i la seguretat de les dones. “I per descomptat, defensem la igualtat salarial i laboral.

    “Treballarem a més per a posar en marxa una llei d'usos del temps, que aborde qüestions com els permisos de paternitat, la conciliació, la coresponsabilitat i la racionalització dels horaris”.

    En matèria de violència de gènere, Ros ha explicat que resulta imprescindible complir el Pacte d'Estat aconseguit en el seu moment sobre aquesta matèria, ampliant la dotació econòmica d'aquest, formant a jutges fiscals i forces de l'ordre, i implementant polítiques eficaces de prevenció i sensibilització.

    Ha assenyalat a més que, “les i els socialistes tenim el ferm propòsit d'emprendre canvis legislatius en els quals quede establit que quan una dona diu NO, és NO, i que tota la resta, és delicte”.

    Per descomptat, per a eradicar aquesta xacra social resulta imprescindible “educar des del bressol”.

    A més, ha defensat que “hem de treballar perquè totes les dones tinguen oportunitats, també les que tenen alguna discapacitat, les majors i les que resideixen en l'àmbit rural”.

    Ha tancat l'acte l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, qui ha destacat les polítiques d'igualtat desenvolupades a l'Ajuntament en els últims quatre anys. Entre les accions impulsades, ha fet referència a la implantació dels pressupostos municipals amb perspectiva de gènere, el tercer Pla d'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes, el suport al moviment LGTBIQ+, el protocol per a millorar l'assistència i protecció a les víctimes de la violència masclista, les campanyes contra les agressions sexuals, els patis coeducatius per a fomentar la igualtat en els centres escolars, la convocatòria de subvencions per a projectes d'igualtat de gènere, l'elaboració d'un manual per al tractament de la violència masclista en els mitjans, els tallers sobre violència de gènere en els instituts i la creació del premi Olímpia per a distingir a dones, entre molts altres projectes.

    Marco ha insistit en el paper de les administracions públiques en matèria d'igualtat: “L'Ajuntament té un paper absolutament prioritari i protagonista. Com a administració més pròxima a la ciutadania, podem ser exemple de com portar a la pràctica el que portem anys demanant des de la societat civil”. En aquest sentit, ha destacat la importància de les mobilitzacions socials que estan projectant les exigències d'equitat. “Quan les dones ixen el 8 de març al carrer és per a dir que estem ací i que tenim els mateixos drets que els homes. Els mateixos drets en tots els àmbits de la vida: laboral, personal, familiar…”.

    L'eliminació de la bretxa salarial entre gèneres i la conciliació de la vida professional i personal són, al seu judici, dos focus de les noves polítiques d'igualtat en les quals el PSOE està especialment compromés, tant des del Govern d'Espanya com des de la Generalitat i des de l'Ajuntament de Castelló.

    “Com a alcaldessa i mare, com qualsevol dona veïna de Castelló, vull conciliar, i vull que s'entenga, es comprenga, s'accepte i siga absolutament normal que dones i homes tinguem iguals salaris, iguals oportunitats”, ha indicat.

    Amparo Marco ha afegit que “és indiscutible que el PSOE és el partit que més iniciatives d'ajuda ha posat en marxa en favor de la igualtat, des del permís de paternitat, fins a les dues lleis d'interrupció voluntària de l'embaràs, des de la llei contra la violència de gènere a la llei d'igualtat o de dependència”. “La igualtat, per al PSOE, és un principi fonamental”.

    Pujar