elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El professor Luis Viceira reflexiona sobre la situació actual i les expectatives dels tipus d’interès

El professor Luis Viceira reflexiona sobre la situació actual i les expectatives dels tipus d’interès
El professor Luis Viceira reflexiona sobre la situació actual i les expectatives dels tipus d’interès

    Luis M. Viceira, un dels referents acadèmics espanyols més internacionals i membre destacat de la prestigiosa Universitat Harvard, va reflexionar sobre la situació actual dels tipus d'interés i les expectatives sobre un possible canvi de tendència en la darrera conferència organitzada per la Càtedra Ciutat de Castelló de l’UJI. La conferència va ser moderada pel director de la Càtedra, Juan Ángel Lafuente, i presentada pel vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació, Modesto Fabra.

    En la seua intervenció, Viceira va assenyalar d’una banda que, des del segle XIV, els tipus d'interés no han assolit nivells tan baixos com els actuals, que pel que fa al deute sobirà són fins i tot negatius en el curt termini, com és el cas d'Espanya o Alemanya. De fet, el volum de deute comprat amb tipus negatius ha pujat de manera exponencial des de 2016 i se situa al voltant de 17 bilions de dòlars.

    D’altra banda, va destacar que aquests nivells són conseqüència d'un desequilibri entre oferta i demanda agregada d'estalvi. L'excés d'oferta d'estalvi ha sigut conseqüència del fort creixement de les economies en vies de desenvolupament, particularment la Xina, que han incrementat les seues reserves de divises destinades a la compra de bons sobirans de les economies desenvolupades, però també a la incertesa econòmica generada a partir de la crisi financera que ha impulsat l'estalvi.

    Finalment, va remarcar que hi ha diversos senyals sobre un canvi de tendència per al futur pròxim. La capacitat dels bancs centrals per a comprar deute a llarg termini s'esgotarà, mentre que la inflació està repuntant a nivells no vistos des de fa dècades.

    Luis M. Viceira és catedràtic George E. Bates i degà responsable tant de l'ensenyament presencial per a executius com de l'ensenyament en línia. Com a responsable director dels màsters executius que ofereix la Harvard Business School, forma les generacions d'executius al més alt nivell professional, molts dels quals ocupen en l’actualitat els despatxos més estratègics de l'economia nord-americana i mundial.

    La Càtedra Ciutat de Castelló sorgeix d’un conveni entre la Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló de la Plana signat el desembre de 2017. La Càtedra té com a objectius generals el foment del talent, la formació, la investigació, la difusió del coneixement i la innovació en l’àmbit geogràfic de Castelló.

    Pujar