elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Innotransfer aborda a la Universitat Jaume I els desafiaments de la descarbonització del sector ceràmic

  • Espaitec organitza l'esdeveniment que tindrà lloc el dijous 16 de juny, en format presencial i en línia, dirigit a tota la indústria cerámica

Espaitec, Parc Científic i Tecnologic de la Universitat Jaume I de Castelló celebrarà l'esdeveniment Innotransfer dedicat a l'àmbit de la descarbonització en el sector ceràmic, destinat a conéixer els desafiaments als que s'enfronta la indústria ceràmica, alguns ja identificats pels Comités Estratègics d'Innovació Especialitzats (CEIE) de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI). La jornada, que es durà a terme el dijous 16 de juny de 9.30 a 12 hores en format presencial i en línia, està organitzada per Espaitec, promoguda per la Xarxa de Parcs Científics Valencians (repCV), amb la col·laboració de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

El sector ceràmic és conscient que la recent Llei Europea del Clima, aprovada en 2021, ha posat de manifest la gran importància de la reducció, eliminació i neutralització d'emissions de CO₂ perquè Europa es convertisca en 2050 en el primer continent climàticament neutre. Per a això, és necessari elevar els nivells de sostenibilitat de l’entorn i oferir solucions innovadores perquè els sectors productius puguen adaptar-se adequadament. En aquesta direcció apunta el projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica aprovat l'abril passat per la Generalitat Valenciana, el qual s'ha marcat com a meta la reducció en un 40% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, respecte a l'any 1990, abans d'acabar aquesta dècada.

La indústria ceràmica, gran demandant d'energia a causa de les altes temperatures necessàries en els seus forns, porta anys millorant els seus processos productius per a incrementar l'eficiència energètica. No obstant això, ha de fer un salt qualitatiu en les tecnologies existents per a poder aconseguir les exigències de les noves normatives. Per això, aquest fòrum Innotransfer pretén definir propostes concretes de desenvolupament com a objectiu principal, des de la investigació, la innovació i la transferència de coneixement, i oferir respostes a cadascun dels desafiaments identificats.

La sessió serà inaugurada per David Cabedo, vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica de la Universitat Jaume I; al costat d'Andrés García Reche, vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació. Participaran com a ponents Eliseo Monfort, membre del Comité Estratègic d'Innovació de l'AVI especialitzat en descarbonització; Victoria Zaera, responsable de l'àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (ASCER); Ana Mezquita, investigadora de l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC-AICE); Francisco Fabregat, investigador del Grup d'Energia i Materials Avançats (GAME), i Eva Barea, investigadora del Grup de Semiconductors Avançats (GAS), tots dos de l'equip d'investigació de l’INAM a la Universitat Jaume I. La jornada finalitzarà amb la ponència de Gonzalo Abellán, investigador distingit per la Universitat de València i fundador de l'empresa 2D-Match; al costat de Carolina Clausell col·laboradora de la companyia Gestió Ecosistemes Agrícoles (GEA). Juan A. Bertolín, gerent de la Fundació General de la Universitat Jaume I i director d'Espaitec; realitzarà la clausura de l'esdeveniment. En finalitzar s'obrirà un espai de debat i interacció entre les persones assistents.

La jornada se celebrarà el dijous 16 de juny de manera híbrida, presencialment des de la sala multiusos d'Espaitec 2, i en línia a través Zoom, de 9.30 a 12 hores, amb inscripció prèvia obligatòria.

Pujar