elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El confinament va mantenir la desigualtat en el repartiment de les tasques de la llar a Castelló

El confinament va mantenir la desigualtat en el repartiment de les tasques de la llar a Castelló
  • El 99% de les dones enquestades estan presents en les tasques domèstiques i el 20% de les parelles no assumeixen cap activitat de la casa

MÉS FOTOS
El confinament va mantenir la desigualtat en el repartiment de les tasques de la llar a Castelló - (foto 2)

La regidora de Feminismes i LGTBI de Castelló, Verònica Ruiz, ha fet públics els resultats de l'enquesta sobre corresponsabilitat impulsada des del Servei d'Igualtat d'Oportunitats (SIO) de Castelló i en la qual han participat més de 600 dones. Les conclusions de l'estudi indiquen que el confinament va mantenir la desigualtat en el repartiment de tasques de la llar i que les dones van haver d'assumir més dedicació a aquestes tasques en deixar de comptar amb ajuda externa.

“El que demostra aquest treball és que les dones assumim en exclusiva la majoria de les tasques domèstiques, les cures de menors i de dependents, la qual cosa evidencia que la falta de corresponsabilitat i la desigualtat és més que evident”, ha manifestat l'edil. Ruiz ha posat l'accent en “la càrrega mental que assumeixen les dones en aquestes tasques, sempre molt per damunt del que assumeixen els homes en totes les franges o segments d'edat”.

Entre les conclusions de l'estudi destaca que la pràctica totalitat de les dones enquestades (99%) estan presents en les tasques de la llar, tant abans com després del confinament, mentre que 2 de cada 10 parelles no assumeixen cap tasca de la llar.

Destaca també que, en les franges d'edat més joves (fins als 39 anys) hi ha, de manera més pronunciada, una menor presència dels homes en les labors de la llar i en les cures, tendència que demostra “que estem molt lluny de la corresponsabilitat i que, novament, l'educació i l'exemple, des de tots els àmbits, són clau per a acabar amb les desigualtats”, com ha assegurat Ruiz.

Tasques realitzades en exclusiva per les dones

El fet de no comptar durant el confinament amb ajuda externa per a tasques que habitualment són delegades (com la neteja general o la neteja en profunditat) va recaure, sobretot, en les dones. Són les dones les que van realitzar una major dedicació en totes i cadascuna de les tasques de la llar. I en moltes ocasions, les van assumir de manera exclusiva, sense que la parella es corresponsabilitzara d'aquestes.

Per exemple, les dones van assumir en exclusiva (sense col·laboració de cap membre de la llar) les tasques d'organització de la casa (en un 36%), la planificació dels menús (45%), cuinar i netejar en acabar els menjars (41%), fer els llits (43%), neteja general (44%), neteja en profunditat (54%) i planxat de roba (60%).

Quant a les cures, durant els mesos amb restriccions de mobilitat, també es manté la desigualtat en el repartiment de les responsabilitats. Les dones van assumir en soledat, sense col·laboració de la parella, gran part de la responsabilitat en la cura de filles i fills (45%), ajuda en les tasques escolars (57%), compra de medicines o cites mèdiques de fills i filles (61%), cuidat de persones dependents (42%), medicines de persones dependents (40%) i contactar -telefònicament, per exemple- amb persones dependents (40%).

Mostra i metodologia

L'enquesta a dones de Castelló sobre corresponsabilitat ha sigut impulsada des de l'àrea de Feminismes i LGTBI per a conèixer la distribució de les tasques en les llars i els efectes del confinament en la matèria. 605 dones en sis trams d'edat i de totes les nacionalitats han participat en aquestes enquestes, realitzades en els sis districtes de la ciutat durant els mesos d'octubre i novembre de 2020.

Les entrevistes s'han realitzat mitjançant qüestionaris a peu de carrer i les respostes s'han proporcionat de manera anònima i han inclòs informació sobre la dedicació a les tasques tant abans com després del confinament. Una iniciativa que permet tenir una foto fixa de la ciutat en matèria de corresponsabilitat i sobre la que aplicar mesures polítiques per a caminar cap a la igualtat.

Pujar