Castellano

L'Ajuntament de Callosa d’En Sarrià s'encabota a urbanitzar la serra de Bèrnia i Ferrer, en contraposició a la Comissió d'Avaluació Ambiental de la Generalitat

L'Ajuntament de Callosa d’En Sarrià s'encabota a urbanitzar la serra de Bèrnia i Ferrer, en contraposició a la Comissió d'Avaluació Ambiental de la Generalitat

    Pretén modificar puntualment el Pla General d'Ordenació Urbana en el sector Anibits-Margequivir, reclassificant 94 hectàrees, de les quals 28 formen part de la Xarxa Natura 2000, com a Lloc d'Importància Comunitària i Zona d'Especial Protecció per a les Aus.

    L'Ajuntament no fa cas de la sentència ferma del TSJCV de desembre de 2014, que va anul·lar el PGOU en eixe sector, estimant un recurs d'Ecologistes en Acció del País Valencià.

    El 25 de febrer de 2021 el Ple de l'Ajuntament de Callosa d'En Sarrià ha aprovat sotmetre a informació pública una modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana per a reclassificar 94 hectàrees de la falda de la serra de Bèrnia, que passarien de sòl rústic a urbanitzable. 28 hectàrees d'eixa superfície estan enclavades en espais naturals protegits de la Xarxa Natura 2000, per ser Lloc d'Importància Comunitària i Zona d'Especial Protecció per a les Aus.

    En este sector urbanístic es pretén construir un complex immobiliari privat de 702 xalets unifamiliars i 263 vivendes en blocs; és a dir, un total de 965 vivendes, un hotel de 100 habitacions, un camp de golf de 125.000 m² i sòls terciaris comercials. 250 vivendes del complex immobiliari estarien ubicades dins de la Xarxa Natura 2000.

    Precisament en desembre de 2014 una sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV) va anul·lar el PGOU de 2006 en eixe sector  —anomenat Anibits-Margequivir—  i el Pla Parcial aprovat per l'Ajuntament en 2011, que havia tingut en el seu moment tots els beneplàcits de la Generalitat Valenciana. Ja anteriorment una altra sentència del TSJCV va anul·lar una primera versió del Pla Parcial del mateix sector.

    Posteriorment l'Ajuntament va reprendre el projecte, però la Comissió d'Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana va determinar en 2017 que era inacceptable:

    "Conseqüentment l'alternativa seleccionada d'acord amb els dits criteris (alternativa 3 «sector Anibits-Margequivir») no resulta ambientalment acceptable ja que els dos terços septentrionals del sector delimitat afecten terrenys amb un elevat valor paisatgístic i ambiental evidenciats per la pertinença simultània al Paisatge de Rellevància Regional «PRR-23 Depressions i Serra de la Vall de Gallinera a Castells de Castells» i al LIC de la Xarxa Natura 2000 «Serres de Ferrer i Bèrnia», i per tant cap intervenció pot afectar els valors protegits."

    En la proposta actual, quasi una tercera part del sector estaria inclosa en eixos terrenys d'elevat valor ambiental. A més, sentències recents del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional han ratificat que els terrenys en situació de sòl rural inclosos en la Xarxa Natura 2000 no poden reclassificar-se a urbanitzables.

    Per a Ecologistes en Acció del País Valencià "no és comprensible la contumàcia i insistència de l'Ajuntament de Callosa d’en Sarrià a promoure novament un projecte que de principi incompleix amb les determinacions oficials ja establides amb anterioritat i que previsiblement el portaran a un fracàs en esta nova temptativa errònia. Només pot entendre's a la llum dels presumptes compromisos contrets amb els propietaris del sòl."

    La documentació sotmesa a informació pública continua insistint en l'existència d'eixe sector urbanitzable del PGOU de 2006, fent cas omís de les sentències i reprenent en part la documentació que va servir per a aprovar el Pla Parcial.

    Ecologistes en Acció presentarà al·legacions a este projecte insostenible i reclama a la Generalitat que l'ature en la seua fase inicial.

    Pujar