Castellano

El projecte Aula compartida vol detectar i donar un futur als estudiants en risc d’exclusió

 El projecte Aula compartida vol detectar i donar un futur als estudiants en risc d’exclusió

    El pla d'Igualtat, Inclusió i Cohesió de Bellreguard (ICSBe) dedica el mes d’abril a l’educació i l’ha iniciat amb el projecte Aula compartida que mitjançant la col·laboració entre l’IES Joan Fuster, l'ajuntament i empreses, vol crear un marc adequat perquè els alumnes amb més riscos de quedar exclosos per diverses raons i circumstàncies, puguen tindre l'oportunitat de treballar amb objectius i projectes concrets per tal de potenciar les seues capacitats de cara la incorporació al mercat de treball alhora que reben la formació acadèmica necessària. Per això, la regidora de polítiques inclusives, Dora Salavert, i la treballadora social, Mònica Peiró, s’han reunit recentment amb l’equip directiu de l'IES Joan Fuster. Salavert recorda la importància de l'educació i la manera com s’impartix com a fonament de la cohesió social ja què «educar en principis igualitaris i inclusius és molt important, però encara ho és més actuar per tal de donar oportunitats als i les joves en edat escolar més vulnerables i amb més riscos de quedar excloses», per la qual cosa ha agraït la professionalitat i el compromís dels docents del centre.

    En les reunions, a les quals es van sumar l’alcalde, Joan Marco, i el regidor d’educació, Jaume Borràs, a més d’Aula compartida es van repassar qüestions d'organització, col·laboració i comunicació entre ambdues institucions en terrenys com l'absentisme escolar o la detecció i seguiment de possibles casos d'assetjament. L'IES Joan Fuster compta amb protocols preventius que garantixen l'adequada protecció als menors. A més, la coordinació amb els serveis socials municipals fa possible una valoració adequada dels casos d’alumnes més vulnerables per la situació familiar o personal, així com atendre qüestions relacionades amb la llengua i la comunicació, sobretot en els casos dels nouvinguts. Finalment, la regidora de polítiques inclusives destaca el compromís del centre i l’ajuntament per a posar en comú l'agenda del curs escolar, «una col·laboració que permet organitzar activitats d'interés col·lectiu i temàtica diversa, com ara les relacionades amb la violència de gènere i el dia de la Dona o culturals, amb exposicions i xerrades que reforcen els missatges igualitàris i inclusius.

    L’ICSBe agrupa diverses accions i objectius operatius segons la seua temàtica i el seu tractament de forma específica i intensa cada mes de l’any. Tot i que les accions a executar dins del pla suposen un treball continu, la divisió per eixos i mesos permet una planificació més eficient, visibilitzar-les més i facilita la seua difusió i comunicació perquè la conscienciació social esdevé molt important en un projecte d'aquestes característiques. Així, a gener es ba tractar l'habitatge, a febrer els serveis socials i a març la dona, coincidint amb el dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora.

     

    Pujar