Castellano

Bellreguard ja és Ciutat Amiga de la Infància

  • El municipi obté el reconeixement d’UNICEF gràcies a la tasca desenvolupada per a involucrar a xiquetes i xiquets en la definició de les polítiques públiques i per a garantir i protegir els seus drets

El poble de Bellreguard acaba de rebre el reconeixement pel qual venia treballant des de fa anys. Ja és Ciutat Amiga de la Infància. La Secretaria Permanent de la Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, conformada per representants del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), l'Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l'Adolescència (IUNDIA) I UNICEF Espanya van acordar ahir en reunió atorgar a l'Ajuntament de Bellreguard el reconeixement com a Ciutat Amiga de la Infància. Un reconeixement que hui mateix ha estat comunicat al Consistori i que premia la tasca duta a terme des de l'administració local en aliança amb els xiquets i xiquetes, "per protegir i garantir el compliment dels seus drets i liderar un procés continu en la implementació de polítiques, en qualsevol circumstància, que tenen un impacte tangible en el seu benestar".

El reconeixement als municipis que, com Bellreguard, s'incorporen ara a la xarxa de Ciutats Amigues de la Infància d'UNICEF es plasmarà, donades les actuals circumstàncies, en un atorgament virtual de guardons que tindrà lloc el proper 14 de juliol.

La notícia ha estat rebuda amb la lògica satisfacció per part del govern local. Suposa, segons l'alcalde, Àlex Ruiz, un "immens orgull i emoció". A més, ha volgut traslladar el seu reconeixement "a totes les persones que ho han fet possible: el regidor Juanjo Giner, les tècniques Gemma Pellicer i Alba Àngel i, sobretot i per damunt de tot, a les xiquetes i xiquets de Bellreguard".

Per al regidor d’Infància, Adolescència i Joventut, Juanjo Giner, “és un reconeixement a les xiquetes i xiquets del poble, un reconeixement a la seua participació i implicació per transformar el seu entorn des de la seua mirada. Una mirada curosa amb les persones més necessitades, crítica i transformadora, una mirada inclusiva que ens marca el camí a seguir per construir col·lectivament el poble que volem. Els xiquets i xiquetes de Bellreguard són present i futur”.

“Jo voldria posar en valor  l’esforç i el treball de totes les persones que s'han implicat per fer-ho possible”, ha destacat la tècnica de Participació Infantil i dinamitzadora del Consell de Xiquetes i Xiquets, Alba Àngel. A més, ha afegit, “donada la naturalesa de Bellreguard, aquest reconeixement és encara més important, si cap, al atorgar-se a un poble de menys de 5.000 habitants amb les mancances i limitacions que suposa pel que fa als recursos i serveis”.

Per la seua banda, la tècnica de Joventut, Gemma Pellicer, ha destacat que el reconeixement d’UNICEF és un dels fruïts del “treball que portem realitzant amb la infància, adolescència i joventut del poble. Un treball amb “una forta arrel participativa on la infància és la protagonista per garantir el millor futur del nostre poble”.

Un premi a anys de treball amb la infància

I és que si d'alguna cosa és resultat aquest reconeixement és de l'enorme tasca feta aquests anys i de la col·laboració trobada en xiquetes i xiquets. Val a dir, a més, que l’Ajuntament de Bellreguard va a apostar a més per incloure l’adolescència i joventut en aquest procés participatiu.

Per a la consecució d’aquest reconeixement, d’una banda, s’ha realitzat un diagnòstic exhaustiu de la població de 0 a 30 anys per fer-ne una anàlisi de la realitat d’aquests col·lectius amb l’objectiu de propiciar una reflexió al voltant de les actuacions que s’han realitzat i es realitzen vinculades als infants, adolescents i joves, tenint en compte els serveis prestats i els recursos emprats, i treballar segons les perspectives de futur resultants. De l’altra, es va redactar el I Pla Local d’Infància, Adolescència i Joventut de Bellreguard el qual descriu les línies estratègiques que es concreten en accions a seguir per les diferents àrees municipals que tenen relació amb la infància, l’adolescència i la joventut. Una eina fonamental que permet ordenar i definir les prioritats estratègiques i actuacions municipals en matèria d’infància, adolescència i joventut; a partir del treball transversal de les diferents àrees municipals i la participació dels demés agents implicats, inclosos els mateixos infants, adolescents i joves de Bellreguard.

Pujar