elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Almassora demanda a Europa el restabliment dels aranzels per a protegir la producció citrícola autòctona

Almassora demanda a Europa el restabliment dels aranzels per a protegir la producció citrícola autòctona
  • La declaració institucional emesa pel ple advoca per reduir el període en el qual la UE permet la importació lliure de taxes de taronges sud-africanes

El ple de l'Ajuntament d'Almassora ha emès una declaració institucional davant la necessitat d'instar a la Unió Europea a revisar l'Acord d'Associació Econòmica entre la Unió Europea, Sud-àfrica i altres països africans, que permet l'entrada de cítrics lliure de taxes aranzelàries fins al 30 de novembre. Els grups han recordat que la data límit era, fins a enguany, el 15 d'octubre, i que la prolongació del període d'importació sense càrrega afectarà a la venda de la producció citrícola valenciana, que aconsegueix el seu punt màxim entre els mesos de novembre i desembre.

Així mateix, el text de l'acord fa referència a l'amenaça que suposa una nova plaga que afecta a la taronja, coneguda com 'black espot'. La normativa de la Unió Europea referent a la sanitat vegetal estableix que, davant la detecció de 14 o més casos d'aquesta infecció, els països membres tenen l'obligació de tancar la fronteres a les importacions. En la declaració institucional, el consistori almassorí fa constar que el nombre de casos detectats supera aqueixa xifra i insta a la Unió Europea i al Govern d'Espanya a garantir el compliment de les normes fitosanitàries, a més de defensar la concessió d'ajudes per a compensar econòmicament als agricultors citrícolas valencians.

Els grups municipals van arreplegar en aquesta declaració l'oposició manifestada per les associacions agràries a l'ampliació del termini per a la importació sense taxes i la falta de protecció davant la 'black espot'. Per aquests motius, l'Ajuntament d'Almassora sol·licitarà davant la Unió Europea la creació d'una línia de finançament per a la reconversió de les plantacions les varietats de les quals puguen veure's afectades en major mesura per l'acord signat amb els països africans.

Tractat Trasatràntlantic de Comerç i Inversió

Durant la sessió plenària, l'equip de govern va manifestar la seua posició respecte a la defensa dels serveis públics bàsics, els quals van considerar que es veuran amenaçats per ?els efectes econòmics, socials i jurídics que puga tenir l'aplicació del Tractat Trasatrántlantico de Comerç i Inversió (TTIP)?, tal com va explicar la regidora de Serveis Socials, Diana Belliure. L'edil va afegir que ?només cinc dels 29 capítols coneguts de la negociació que s'està duent a terme tracten pròpiament sobre comerç, mentre que la mayoria s'orienten a anul·lar regulacions en matèria d'alimentària, ambiental, laboral i energètica, amb el fracking com a màxim exponent?.

Per la seua banda, la regidora de Participació Ciutadana i Tranparencia, Merche Galí, va apuntar al secretisme amb el qual s'està duent a terme la negociació de l'acord. ?Desconeixem els termes que s'estan tractant, com afectaran al dia a dia dels ciutadans i qui són els agents negociadors que participen en el procés?, va manifestar l'edil. Cal recordar que el tractat pretén incrementar el comerç entre la UE i Estats Units, per al que defensa l'eliminació de les barreres aranzelàries i advoca per la creació d'un tribunal especial d'arbitratge que actuaria en cas de conflicte entre els Estats i els inversors.

Pujar