elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant participarà en l’estudi nacional de la salut mental de l’alumnat universitari

La Universitat d’Alacant participarà en l’estudi nacional de la salut mental de l’alumnat universitari
  • Per a l’efectivitat de l’acció, inclosa en el pla de resiliència de la UA, es requereix de la proactivitat de l’estudiantat

La Universitat d’Alacant formarà part de l’estudi nacional impulsat pel Ministeri de Sanitat i el d’Universitats, que monitorarà i analitzarà la salut mental de l’estudiantat de grau, màster i doctorat de totes les universitats espanyoles, públiques i privades. La iniciativa s’emmarca en el compromís de l’actual equip directiu de la UA de fomentar la salut mental del col·lectiu universitari i formarà part del calendari d’accions de la Unitat de Psicologia i Resiliència.

En aquesta fase, l’objectiu és estimar la prevalença de problemes de salut mental, identificar les necessitats en matèria de salut mental i detectar grups vulnerables entre l’alumnat. Per a això, ha posat a la disposició de tot el col·lectiu implicat una enquesta en format en línia que ha sigut elaborada a nivell nacional, a partir de la qual es farà el diagnòstic. Perquè l’acció siga efectiva i s’obtinga un diagnòstic real a partir del qual poder establir un pla de mesures, és essencial la proactivitat de l’estudiantat i que emplene l’enquesta.

Amb l’objectiu d’aconseguir aquesta implicació necessària, la UA ha posat en marxa un pla de comunicació intern amb el qual pretén conscienciar sobre la importància de l’estudi i fomentar-hi la participació.

La història d’un compromís

La promoció de la salut mental entre la comunitat universitària –estudiants, personal docent i investigador i d’administració i serveis– és una de les línies estratègiques de l’equip de govern de la Universitat d’Alacant. Una de les primeres accions en aquesta línia es va posar en marxa durant el curs passat a través d’una enquesta interna per a conèixer els riscos psicosocials del PDI i del PAS. Les dades, actualment en fase d’anàlisi, es donaran a conèixer en breu juntament amb un pla d’acció que s’implementarà en els pròxims anys.

Per al diagnòstic del col·lectiu estudiantil la UA ha esperat a unir-se a aquesta iniciativa nacional sense precedents que, com explica el delegat de la rectora per a la Unitat de Psicologia i Resiliència de la UA, Miguel Richart, compta amb un gran suport acadèmic. L’enquesta per a l’estudi ha sigut dissenyada per prestigiosos experts en salut mental del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM) de l’Institut de Salut Carles III (Ministeri de Sanitat), «per la qual cosa té tots els avals de qualitat requerits», explica Richart.

Conclosos els dos períodes de participació, es farà un informe que permetrà llançar llum sobre les necessitats dels estudiants i dissenyar estratègies de prevenció, detecció i intervenció precoç de problemes de salut mental. A partir de l’avaluació de les dades concernents a la Universitat d’Alacant, l’equip de direcció impulsarà internament estratègies per a la promoció de la salut mental que pretén dissenyar col·laborativament, amb la participació i la implicació del mateix estudiantat. Seran, segons el delegat de la rectora per a la Unitat de Psicologia i la Resiliència, «accions pròpies que puguen sumar-se a les que es posen en marxa a nivell nacional i autonòmic». D’ací la importància, recalca Richart, «de la participació de l’estudiantat».

La campanya institucional impulsada pel Govern d’Espanya continuarà fins al dia 14 de desembre, a les 23.59 hores, moment fins el que podrà emplenar-se l’enquesta.

Pujar