elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El 82% de la producció de sèries espanyoles correspon a productes de caire dramàtic

El 82% de la producció de sèries espanyoles correspon a productes de caire dramàtic
  • Segons l'informe “Les sèries espanyoles el 2021” elaborat per l'observatori de la UA Teletropías, la ficció espanyola viu un moment d'esplendor

 

La ficció espanyola aposta pels gèneres dramàtics davant la caiguda de les produccions de comèdia que tan presents van estar en l'oferta d'anys anteriors en la televisió generalista, segons l'informe “Les sèries espanyoles el 2021” elaborat per Teletropías, l’Observatori del discurs televisiu d'ahir i d'avui de la Universitat d'Alacant.

Durant 2021, el 82% de la producció es va focalitzar en productes de caire dramàtic, la comèdia va ocupar l'11% de l'oferta i el gènere híbrid del dramedy (comèdia i drama) va representar un 7% del total de les produccions registrades durant eixe any. Dins la producció dramàtica, els gèneres preferits van ser el documental amb un 44% i el thriller, que representa el 30% de la producció dramàtica.

“La ficció espanyola viu un moment d'esplendor derivada del bon acolliment que estan tenint les sèries en les plataformes de vídeo per encàrrec (video on demand, VDO, en anglès). No sols quant a recepció i consum, sinó també tenint en compte l’aposta per la producció pròpia i la coproducció entre les mateixes plataformes i les productores audiovisuals”, explica una de les autores de l'estudi, la professora Tatiana Hidalgo, del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la UA.  “Hem de destacar que aquests productes seriats traspassen les fronteres nacionals, i molts han vist la llum en altres països, de manera que es converteixen en productes d'èxit fora d'Espanya. Aquest indicador postula la ficció espanyola com un producte audiovisual rendible des d’un punt de vista global, una cosa que, d'altra banda, han corroborat productes de gran èxit mundial com és el cas de la sèrie La casa de papel convertida en un fenomen de masses internacional”, afig.

Nous hàbits de consum

La ficció espanyola de les plataformes està construint, a poc a poc, un nou cànon televisiu que aborda tant la manera de fer com la manera de contar. Formalment, com destaca l'informe “Les sèries espanyoles el 2021”, s'evidencia una aposta per sèries de poques temporades i amb una mitjana de vuit capítols, a diferència de l'extensió en temporades a la qual acostumava la ficció generalista. “Menció a part mereix l'augment dels formats de minisèrie, que cada vegada adquireixen més importància en la programació general. Es tracta de píndoles de ficció que aborden narratives molt específiques, moltes vegades històriques o biopics (biogràfiques), i que s'han postulat com a productes favorits entre les audiències gràcies, entre altres coses, a la rapidesa del seu consum. Haurem de seguir de prop l'evolució de les minisèries l'any 2022 per a veure si aquesta tendència detectada continua desenvolupant-se i consolidant aquest format”, apunta Hidalgo.

La televisió generalista, per la seua part, ha reduït a nivells mínims la producció de ficció i, quan ho fa, desenvolupa productes pensats per a les seues pròpies plataformes en reproducció en continu, una cosa que permet augurar un posicionament de la ficció televisiva en les plataformes davant altres gèneres, com la telerealitat, que continuen ocupant un espai privilegiat en les graelles televisives. “Estem, per tant, davant un moment paradigmàtic en el qual els nous hàbits de consum han posicionat als formats de ficció en plataformes de lliure consum davant l'organització semàntica dels continguts de la televisió generalista”, afig la professora de la Universitat d'Alacant.

Teletropías

Teletropías, l’Observatori del discurs televisiu d'ahir i d'avui, va sorgir el 2021 al si del projecte d'investigació emergent “Ficció en línia a la carta: producció, contingut i interacció en les sèries espanyoles de les plataformes de TV in streaming (2016-2019)” concedit per la Universitat d'Alacant (GRE19-10) i liderat per la professora Tatiana Hidalgo. Encara que el seu origen resideix en un projecte que pretén mirar el present i el futur immediat de la televisió com a mitjà, pretén abordar l’estudi històric de la televisió amb la finalitat de conèixer i entendre la història televisiva i com eixa història repercuteix en les noves maneres de fer i consumir televisió.

Després del seu primer any en funcionament, Teletropías ha presentat “Les sèries espanyoles el 2021. I Informe Anual de Teletropías: Observatori del discurs televisiu”, desenvolupat per Patricia Palomares, Tatiana Hidalgo i Jesús Segarra i publicat en la col·lecció “Mundo digital” de Revista mediterránea de comunicación. L'informe realitza un recorregut per la ficció espanyola estrenada al llarg de l'any 2021, tant en les cadenes generalistes com en les plataformes de VDO (televisió a la carta) i aporta una radiografia de l'estat de la producció audiovisual de ficció seriada de l'any en qüestió. A més, l'informe incorpora una recopilació de fitxes tècniques de les sèries estrenades, una eina molt útil com a directori de ficció espanyola del 2021. Per a acabar, l'anuari arreplega les activitats dutes a terme per l’equip investigador, tant des del punt de vista acadèmic com de difusió, i recopila els materials divulgatius que s'han utilitzat al llarg de l'any en el marc del projecte.

Pujar