elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un investigador de la UA coordina un projecte de conservació marina i aqüicultura finançat amb deu milions d'euros

Un investigador de la UA coordina un projecte de conservació marina i aqüicultura finançat amb deu milions d'euros
  • AQUAChange, cofinançat per la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Ciència i Innovació, se centra a mitigar l’impacte del canvi climàtic sobre la conservació del medi marí i la producció en aqüicultura

MÉS FOTOS
Un investigador de la UA coordina un projecte de conservació marina i aqüicultura finançat amb deu milions d'euros - (foto 2)

El doctor en Ciències del Mar de la Universitat d'Alacant (UA) Carlos Valle, al costat del  professor d'investigació  de l'Institut d'Aqüicultura  Torre de la Sal (IATS-CSIC) Jaume Pérez, coordina AQUAChange, projecte d'investigació  d'excel·lència  centrat en la conservació de la mar i en la producció d'aqüicultura. Amb una inversió de deu milions d'euros cofinançat per la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Ciència  i Innovació, el projecte forma part del pla complementari d'R+D+i del Ministeri de Ciència i Innovació sobre ciències marines.

Aquest programa pretén potenciar sectors com el turisme coster i marí, la pesca o l'aqüicultura  que s'han vist afectats per la pandèmia i altres sectors de l'economia blava que en el seu conjunt presenten un enorme potencial quant a la contribució a una recuperació econòmica sostenible de les regions participants.

En AQUAChange participen equips d'investigació de la Comunitat Valenciana coordinats per l'investigador de la Universitat d'Alacant-Ciències de la Mar Carlos Valle i el professor d'investigació  de l’IATS-CSIC Jaume Pérez per a mitigar els efectes del canvi climàtic sobre el medi marí  i l'aqüicultura. En concret, personal científic valencià desenvoluparà un programa de conservació  del medi marí i de producció de cultiu d'espècies aquàtiques el pressupost del qual ascendeix a deu milions d'euros, dels quals quatre milions seran aportats per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital a través de la Direcció General de Ciència en Investigació, i la resta pel Ministeri de Ciència i Innovació.

A través del programa es desenvoluparà una xarxa d'investigació, innovació i de transferència  que permeta integrar noves tecnologies marines i terrestres, de plataformes i sensors per a l'adquisició  de dades i mostres sobre el terreny, com també la digitalització. D'aquesta manera es podrà  observar i monitorar el medi marí i litoral per a poder avaluar i mitigar l'impacte de l'ésser humà en aquest entorn i procurar un bon estat ambiental per a garantir  la sostenibilitat dels recursos naturals i conèixer el paper del canvi climàtic en la mar.

En concret, es durà a terme una selecció de races i espècies millor adaptades als canvis previstos i s’hi adequaran, a més, les estratègies de cultiu i alimentació. Així, es podrà  disminuir directament o indirectament les emissions de carboni, les fuites, l'eutrofització i la contaminació del medi, i les pèrdues per blooms de microalgues  i meduses i fenòmens naturals devastadors.

Per a preservar la qualitat de l'aigua en les zones de cultiu, AQUAChange té entre els seus objectius el desenvolupament de solucions tecnològiques per a minimitzar el mal massiu en les infraestructures de cultiu per forts vents i tempestes, com també sistemes de detecció precoç  i alerta de patògens aquàtics i riscos químics i naturals.

Segons explica l'investigador de la Universitat d'Alacant, “per l'extensió de la costa atlàntica i mediterrània, Espanya es troba en una posició privilegiada per a augmentar la producció d'aqüicultura. No obstant això, també es troba en una situació d'extremada vulnerabilitat, com ho mostra el fet que l'increment de les temperatures al Mediterrani és superior a la mitjana registrada en altres regions del planeta de la mateixa latitud”. Per tant, són urgents les accions encaminades a mitigar les accions del canvi climàtic sobre l'aqüicultura, que és al seu torn   l'únic sector productiu capaç de cobrir l'augment  de la demanda de proteïna  animal a escala global. “Esperem contribuir al desenvolupament sostenible de l'aqüicultura de l'arc mediterrani i, alhora, crear noves oportunitats per al teixit productiu de la Comunitat Valenciana que ha de sustentar-se en grups d'excel·lència investigadora en aqüicultura i àrees afins”, afig Carlos Valle.

Carlos Valle

Carlos Valle és biòleg des de 1995 i doctor en Ciències del Mar per la Universitat d'Alacant, on actualment exerceix com a professor titular i vicedegà de la Facultat de Ciències de Mobilitat  i Ciències del Mar. Quant a la formació nàutica, és patró i bus professional i té més de 25 anys d'experiència  com a Instructor de busseig . A més, la seua experiència professional inclou 8 anys en granges de cultiu d'orades i llobarros.

Com a membre del Departament de Ciències  del Mar i Biologia Aplicada, ha participat en més de 114 projectes, i les seues principals línies d'investigació  són les centrades en els efectes ambientals de l'aqüicultura marina i la seua mitigació, les àrees marines protegides, la gestió pesquera i la influència de l'hàbitat i les activitats humanes sobre el poblament de peixos.

Pujar