elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El futur en les grans crisis de la Unió Europea, a debat en un curs d’estiu de la Universitat d’Alacant

El futur en les grans crisis de la Unió Europea, a debat en un curs d’estiu de la Universitat d’Alacant
  • El programa docent analitza qüestions com el Brexit, les migracions, el canvi climàtic o els contextos sanitari i econòmic

  • La guerra d’Ucraïna també serà tractada com un element accelerador de les situacions crítiques europees

 

La Unió Europea (UE) és un dels principals estaments internacionals del món. La finalitat que té, entre d’altres, és la unió de forces per a combatre qualsevol tipus de crisi que puga afectar a un o al conjunt dels integrants. No obstant això, l’aplicació de les seues directrius i l’aprofitament dels seus recursos deixen de ser un fet internacional i passen a tenir protagonisme local si es tenen els coneixements adequats per a la seua implantació.

Sota aquesta premissa, els Cursos d’Estiu «Rafael Altamira» de la Universitat d’Alacant han programat el curs titulat «La Unió Europea davant les grans crisis: la crisi migratòria, el canvi climàtic, el Brexit i la crisi econòmica i sanitària», que dirigit pel degà de la Facultat de Dret de la UA i catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, Jaume Ferrer Lloret, tractarà temes d’una actualitat candent com els que s’anomenen en el títol i, també, «es tractarà, encara que no estava previst en el programa inicial, la guerra d’Ucraïna perquè és un tema que irremeiablement s’uneix a la llista de crisis europees», explica el director del programa docent.

Encara que amb matrícula oberta a qualsevol estudiant o persona que tinga per inquietuds aquests temes, el curs es dirigeix especialment a l’alumnat de titulacions relacionades amb les Ciències Socials i Jurídiques i al que procedeix de les administracions públiques, cossos i forces de seguretat de l’Estat i organitzacions no governamentals. Tindrà lloc entre els dies 11 i 14 de juliol al campus de Sant Vicent del Raspeig de la UA i en horari de 9 a 14 hores.
«La guerra d’Ucraïna acapara molts focus actualment, però la resta de crisi que afronta la Unió Europea no han desaparegut. És més, aquesta guerra el que ha fet és atorgar una major importància a altres crisis, com la migratòria o l’econòmica, que s’han vist accelerades pel conflicte bèl·lic, i restar protagonisme a d’altres, com la climàtica, que no ha de ser apartada a pesar que unes altres s’aguditzen», explica Ferrer.

En el mateix sentit, el catedràtic de la UA comenta que «la crisi migratòria d’Ucraïna s’ha tractat amb rapidesa i recursos des de la Unió Europea, però continuem tenint problemes migratoris a Espanya, com demostra la tragèdia succeïda recentment a Melilla, i també continua sent una crisi actual que no es pot deixar de costat».

El programa del curs està format per ponències i xarrades-debat que seran impartides per diferents especialistes de la Universitat d’Alacant. En concret, a més del mateix Ferrer Lloret, impartiran docència Carolina Soler García i Jorge Urbaneja Cillán, professors de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, i Millán Requena Casanova, professor de Dret Internacional Públic.

Entre els objectius del curs es pretén «donar resposta, valoració i anàlisi» a temes de rellevància com «analitzar les greus incerteses del procés d’integració europeu, conèixer els reptes que representen la prolongada crisi financera i econòmica i la crisi migratòria, tractar el procés d’eixida del Regne Unit de la Unió Europea i els profunds interrogants que això implica o ampliar el coneixement des de diferents perspectives dels principals problemes als quals ha de fer front Espanya respecte a la UE», detalla el director del curs.

Pujar