elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Milers d'assistents naveguen pel riu d'educació en la segona jornada de la #PrimaveraEducativa

    El conseller Vicent Marzà ha acompanyat el president Ximo Puig, la vicepresidenta Mónica Oltra, la consellera Elena Cebrián i la consellera Gabriela Bravo i l'alcalde de València Joan Ribó a visitar els estands institucionals i alguns dels tallers educatius establerts al riu. "La Primavera Educativa és la mostra de l'intercanvi d'experiències educatives excel·lents que es produeixen al llarg de les nostres comarques des de fa tants i tants anys i que no havien estat reconegudes i potenciades fins ara. És un punt de trobada de docents, experts en diferents temàtiques, la mostra d'experiències de centres de tots els nivells educatius, d'entitats vinculades a l'educació i de famílies vingudes de molts racons del país per a intercaviar punts de vista sobre l'educació, aprendre els uns dels altres i, alhora, gaudir i passar un cap de setmana d'oci educatiu, cultural i esportiu a la ciutat de València", ha explicat el conseller Marzà.

    Milers de valencianes i valencians provinents de tots els racons del territori valencià, participen hui a la #PrimaveraEducativa que durant aquest cap de setmana ompli els 8 km de l'antic llit del riu Túria de València amb una oferta educativa de vora 1.500 activitats.

    Hi participen més de 500 centres educatius sostinguts amb fons públics, així com 7 universitats valencianes. S'ha disposat més de 250 autobusos, 100 d'ells de les comarques d'Alacant, 44 de les de Castelló i 120 de les de València. Es compta també amb 15 espais adjacents al riu que acullen els congressos, exposicions, mostres educatives i espectacles. L'espai del riu compta amb més de 200 carpes, 2 grans escenaris i vora 1.000 voluntaris.

    L'Arbre de Llengües i la diversitat lingüística

    Més de mil persones, entre alumnat i ciutadans, han elaborat les flors que poblen les branques de l'Arbre de les Llengües, una escultura col·laborativa de l'artista Monique Bastiaans creada amb fanals reciclats donats per l'Ajuntament de València i que vol erigir-se al Centre del Carme com un gran símbol de la concòrdia i del respecte a la diversitat lingüística. La presentació té lloc a les 21:30 i està acompanyada per un concert de commemoració de l'Any Llull, a càrrec de la Capella de Ministrers. A l'acte assisteixen el conseller Vicent Marzà i l'alcalde de València, Joan Ribó.

    A més de la Fira de les Llengües, dedicada als professionals de l'aprenentatge lingüístic, i dels espais #EspaiVersos i #EspaiFicció, dedicats a la poesia i al cinema, el principal acte presidit per l'Arbre de les Llengües al Centre del Carme és el congrés "L'aposta pel multilingüisme. 15 anys del Marc Europeu Comú de Referència i el Portfolio Europeu de les Llengües" amb el doble objectiu de reivindicar els avantatges d'una societat multilingüe i analitzar l'evolució dels plantejaments comunicatius de l'aprenentatge de llengües que van establir aquestos documents.

    El congrés s'ha iniciat amb una benvinguda donada pel conseller Vicent Marzà, el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano i el gerent del Consorici de Museus, José Luis Pérez Pont. Ha estat una benvinguda donada en 12 idiomes, entre ells en llenguatge de signes.

    En aquest context el conseller Vicent Marzà ha volgut remarcar "la gran riquesa de la diversitat lingüística i la necessitat de normalitzar eixa riquesa que suma i que és una eina d'integració social a qualsevol part del món, també al nostre país".

    En el marc del congrés també se celebra aquesta vesprada el I Seminari de Direccions Generals de Política Lingüística, que acull els representants en aquesta àrea dels diferents territoris amb llengua pròpia. L'objectiu del seminari és establir una primera presa de contacte entre els responsables de política lingüística dels diferents territoris amb llengua pròpia per a identificar prioritats, estratègies i línies d'actuació conjuntes en la promoció de totes les llengües de l'Estat.

    Premi Sambori de literatura des d'Infantil fins a l'etapa universitària passant per les Escoles d'Adults
    El Premi Sambori arriba enguany a la 18a edició i és el concurs literari amb més participació d'Europa. Hi participa alumnat des d'Infantil fins a Batxillerat, passant per universitaris i Escoles d'Adults de tot el territori valencià. Cada any s'hi presenten més de 80.000 treballs, que tenen premis comarcals dels quals es fa una final de país.

    Hui s'han lliurat els Sambori de país al Palau de les Arts, en el context de la Primavera Educativa. A aquestos guardons, organitzats per l'entitat cívica Escola Valenciana, ha assistit el conseller Vicent Marzà, que ha agraït "la gran tasca educativa que suposa el Premi Sambori, pel seu foment de la creativitats literària de l'alumnat". A més Marzà ha afegit que "és un motiu de felicitació que el Sambori complisca els seus 18 anys entrant per la porta gran del Palau de les Arts. Em fa molt feliç vore com el Palau s'obri a totes les arts, també les arts que fan els xiquets i xiquetes, l'alumnat del nostre país i li tornem a donar nou sentit perquè vosaltres, sou també el futur de les arts valencianes. Sou els escriptors del futur i sou també els lectors del present".

    Jornada "Ciutat i Educació"

    Un altre dels punts destacats del dia és la jornada "Ciutat i Educació" que té lloc al Jardí Botànic des de les 17:30 hores amb la celebració de la taula redona: "Mirades educatives des dels municipis", en la qual quatre alcaldes i alcaldesses compartiran mirades i experiències educatives de les seues localitats. Participen Joan Ribó, alcalde de València; Raquel Tamarit, alcaldessa de Sueca; Ruben alfaro, alcalde d'Elda i president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i Carmen Gil, alcaldessa de Castellnovo.

    Seguidament hi ha una ponència de l'exministre d'Educació Ángel Gabilondo, que també al matí ha intervingut al Congrés d'Educació Inclusiva. El secretari autonòmic d'Educació i Investigació, Miquel Soler, és l'encarregat de concloure aquesta jornada sobre les ciutats educadores enteses com a generadors d'educació més enllà de les portes de les escoles.

    Més informació

    Cal recordar que tota la informació sobre les activitats i les zones on es realitzen es pot consultar al web http://primaveraeducativa.edu.gva.es

    A més, els tríptics en format paper que estan a disposició dels visitants disposen de la informació bàsica, així com d'uns codis QR que dirigeixen directament a la informació de les activitats de cada zona. Finalment, hi ha disponible una App per a mòbils que facilita la informació necessària per navegar en aquest riu d'educació i cultura. Es pot descarregar en el següent enllaç: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tyris.primavera&hl=es

    Subir