elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

La Plaça de l'Ajuntament acollirà un mercat de productes ecològics l'últim diumenge d’este mes

    L'alcalde Joan Ribó ha anunciat este matí que la plaça de l'Ajuntament acollirà l'últim diumenge d’este mes, quan es tanca a la circulació, un mercat de productes ecològics “de kilòmetre zero”, cultivats a l'horta. El govern municipal vol convertir l’horta “en el rebost d'aliments” de la ciutat, i per a açò també cedirà als agricultors ecològics, majoritàriament joves, parades en els mercats municipals.

    Ribó ha presidit en el centre La Petxina, la inauguració de la jornada “Menjant València”, en la qual també ha intervingut la regidora d'Agricultura Consol Castillo. “La nostra voluntat és potenciar la sobirania alimentària, que l'alimentació siga com més pròxima millor a la ciutat, i açò implica diverses coses, però sobretot recuperar l'horta”, ha assegurat l'alcalde de València, qui en la seua intervenció ha dit que “poques ciutats del món tenen tanta vinculació històrica i patrimonial amb la seua horta com la nostra”.

    En esta cita per a debatre sobre les possibilitats de revitalització de l'agricultura periurbana, Ribó ha recordat que la relació entre València i l'horta s'ha vist amenaçada per la construcció d'urbanitzacions en terrenys agrícoles o l'abandonament d'àmplies zones d'horta. “Un terreny considerat per tots els estudis agronòmics com un dels més fèrtils del món s'ha anat convertint amb el pas dels anys en un terreny camí de l'abandonament, objecte d'especulació com a futurs solars per a la construcció i sotmés a un procés d'envelliment continu dels seus habitants i dels qui el treballen. Valga com a exemple la voluntat de l'últim Govern del PP d'utilitzar 425 hectàrees més d'horta per a urbanitzar i ampliar la ciutat sense que hi haja cap necessitat”

    Per la seua banda, la regidora d’Agricultura, Consol Castillo, ha assegurat que “volem situar el nostre horitzó en qu'ealgun dia una ciutat com la nostra, envoltada d’un espai d’horta periurbana, puga alimentar-se dels productes que ací es conreen i que això supose un factor de dinamització econòmica”. “Es tracta”, ha afegit, “de debatre i aprofundir en mans de qui estarà l’alimentació de les futures generacions: o treballem perquè estiguen en les mans dels llauradors i els consumidors, o en mans de les grans corporacions. Eixe és el repte”.

    Per a defensar l'horta i invertir eixa situació –hi ha afegit l'alcalde– “nosaltres volem facilitar la producció ecològica, que està creixent molt i té moltes possibilitats tant en el mercat intern com en el mercat exterior, per a impulsar varietats de qualitat i també d'interés local. Eixa tasca s'ha d'escometre conjuntament amb la Generalitat i la Diputació, de manera que estem treballant també en denominacions d'origen”.

    Comercialització i joventut

    Ha comentat Joan Ribó que en estos moments l'edat mitjana dels agricultors de l'horta és molt elevada. “Una manera d'augmentar la sostenibilitat és apostar per les noves formes d'agricultura, sobretot l'agricultura ecològica, perquè és precisament la que entusiasma la gent jove. Si vols vore joves agricultors, estan en el món de l'agricultura ecològica, el problema fonamental de la qual és la comercialització. Hem de trencar els oligopolis de comercialització amb una sèrie de mecanismes com el de potenciar les varietats locals i la producció ecològica”.

    Per part de l'Ajuntament, una de les iniciatives a les quals s'ha referit Joan Ribó serà la de cedir als agricultors ecològics parades en els mercats municipals, “a més d'obrir una nova experiència, este últim diumenge de mes, en la introducció de productes ecològics per a comercialitzar-los en el carrer, concretament en la plaça de l'Ajuntament, que com sabeu es tanca al trànsit.

    “Parlar de sostenibilitat vol dir parlar al mateix temps de qualitat alimentària, de seguretat alimentària. L'alimentació és massa important com per a deixar-la en mans de tractats internacionals com el TTIP o de cultius allunyats de nosaltres milers de quilòmetres”, ha afirmat l'alcalde en la seua intervenció en este fòrum. “Ens agradaria que València s’assemble a qualsevol poble o ciutat de França on hi ha molts mercats locals als quals els llauradors acudixen a vendre els seus productes. Volem aconseguir que l'horta siga el rebost de productes vegetals de la ciutat, i per a açò hem d'introduir mecanismes de seguretat alimentària, de qualitat alimentària, però també per a complir el compromís de reducció en un 40% de les emissions d'efecte hivernacle abans de 2030, perquè l'agricultura i la producció d'aliments són un dels elements principals de consum de combustibles fòssils”.

    Subir