Castellano

Seixona Ancestral recorre davant Conselleria per evitar l’enderrocament de l’antiga fàbrica d’Antiu Xixona

Seixona Ancestral recorre davant Conselleria per evitar l’enderrocament de l’antiga fàbrica d’Antiu Xixona
  MÉS FOTOS
  Seixona Ancestral recorre davant Conselleria per evitar l’enderrocament de l’antiga fàbrica d’Antiu Xixona - (foto 2)

  L’Associació de Patrimoni Cultural Xixonenc “Seixona Ancestral” planteja un recurs d’alçada davant la resolució de la Conselleria de Cultura de no incoar l’expedient d’enderrocament de l’antiga factoria torronera d’Antiu Xixona.

  Seixona Ancestral va advertir del valor del conjunt fabril i dels béns que alberga en un escrit que va remetre a Conselleria basant-se en les lleis nacionals i autonòmiques de patrimoni com el Pla Nacional de Patrimoni Industrial.

  El motiu de la reclamació d’aquesta associació es basa a "la falta de fonamentació de l'informe tècnic emès pel Servei Territorial de Patrimoni mitjançant el qual s'ha resolt el cas i en la manca d'aportació de documentació relativa a la importància patrimonial per part del consistori xixonenc".

  L'Associació considera que s'ha ignorat el seu escrit on s'apel·la a la importància històrica d'aquest immoble de principis de segle XX en el procés d'industrialització de la Comunitat Valenciana i la constant evolució d'activitat torronera a Xixona. En el mateix document es considera que l'edifici té "valors propis d'un bé a protegir" per la seva rellevància històrica, etnogràfica, arquitectònica, tecnològica i immaterial en base a la Llei 4/1998 del Patrimoni Cultural Valencià del 11 de juny.

  D'altra banda, tot i que l'Ajuntament de Xixona ha manifestat la seua voluntat de mantenir la xemeneia de maó "pel del seu valor patrimonial", no s'ha emès cap informe tècnic per a la seva protecció i la Generalitat, per la seva banda, ha optat per no protegir cap dels béns pertanyents al conjunt industrial. Seixona Ancestral considera que la decisió de protegir únicament la xemeneia es basa "en un criteri totalment arbitrari i mancat de fonamentació". No obstant això, des del consistori ja s'ha aprovat l'aixecament de l'ordre de paralització cautelar de les obres pel que es reprendran els treballs d'enderrocament.

  Des de Seixona Ancestral es demana que es prorroguen les mesures cautelars de protecció fins que siga emès un nou informe tècnic i en que es tinguen en compte tots els valors, també immaterials, sense donar prioritat únicament al seu valor arquitectònic. A més, sol·licita que aquest nou informe es basi en criteris de valoració reflectits en el Pla Nacional de Patrimoni Industrial perquè un bé sigui declarat segons els seus valors intrínsecs, de viabilitat i patrimonials.

  Pujar