elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló unix forces: sí al projecte ceràmic de STN enfront de la planta fotovoltaica

Castelló unix forces: sí al projecte ceràmic de STN enfront de la planta fotovoltaica
  • La Diputació de Castelló ha liderat una reunió amb els municipis afectats en defensa del territori i la consellera Salomé Pradas es mostra favorable al projecte ceràmic per exercir una activitat “estratègica per a Castelló”

Curiós però no impossible. Exactament en els mateixos terrenys entre la Vall d'Uixó, Xilxes i Moncofa dues empreses competixen per a la instal·lació d'una macroplanta solar fotovoltaica o un projecte ceràmic. Es tracta de STN, una empresa amb raó social a Nules -l'ajuntament de la qual ha anunciat al·legacions a la planta fotovoltaica- dedicada al sector tauleller que vol construir en eixos terrenys un centre logístic amb seu en l'antic Hotel Simba de Xilxes.

Així, ‘Llaurada Solar’ vol construir una macroplanta fotovoltaica de 155 Megawatios de potència, la línia elèctrica subterrània de la qual també transitarà per les poblacions de Nules, Borriana, Les Alqueries i Vila-real i el disseny de les quals planteja l'ocupació de 350 hectàrees amb 338.000 mòduls de plaques solars entre La Vall d'Uixó, Xilxes i Moncofa i una subestació elèctrica a Betxí per a connectar-se a la xarxa.

Este projecte compta amb la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) aprovada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic el 22 d'agost de 2023, autoritzant la instal·lació de plaques solars per part de l'empresa Statkraft.

Per part seua, amb l'impuls de la Generalitat Valenciana, tant de l'anterior Consell com de l'actual, qualificat com a projecte d'inversió estratègica sostenible (PEUS), l'administració autonòmica va donar llum verda en 2023 a una instal·lació logística per a ceràmica entre Nules, la Vall d'Uixó, Xilxes i Moncofa.

Este conflicte d'interessos, empresarials i amb dues administracions secundant diferents projectes en els mateixos terrenys, naix la unitat de tota una província que liderada per la Diputació Provincial de Castelló i els ajuntaments afectats han fet front comú en defensa del territori de la província, rebutjant la planta fotovoltaica Llaurada Solar.

Així, el diputat de Medi natural, José María Andrés, s'ha reunit este matí amb representants municipals de Xilxes, Moncofa, la Vall d'Uixó, Nules, Borriana, Les Alqueries, Vila-real i Betxí, afectats per la instal·lació fotovoltaica Llaurada Solar.

La trobada s'ha convocat per part de la Diputació de Castelló després de la publicació en el BOE de la resolució de la Direcció General de Política Energètica i Mines per la qual s'atorga a Llaurada Solar, S.L, l'autorització administrativa prèvia per a la instal·lació fotovoltaica Llaurada Solar de 155 MW de potència instal·lada, i la seua infraestructura d'evacuació en els termes municipals de Xilxes, Moncofa, la Vall d'Uixó, Nules, Borriana, Les Alqueries, Vila-real i Betxí.

Reunió en la Diputació de Castelló
Reunió en la Diputació de Castelló

El diputat responsable de l'àrea de Medi natural, ha explicat que “la Diputació de Castelló anirà sempre de la mà dels ajuntaments i, igual que vam fer amb la megaplanta Magda, reforçarem el nostre suport als municipis que al·leguen, presentant una al·legació global en defensa del conjunt del territori de la província”, ha explicat José María Andrés.

Així mateix, el diputat de Medi natural ha incidit en què este projecte compta amb informes desfavorables i afecta a un projecte ceràmic a Castelló. Sobre aquest tema José María Andrés, ha subratllat que “la ceràmica forma part del nostre ADN i és motor vital de l'economia de la nostra província i per això hem de defensar projectes que tenen l'objectiu de fer créixer la nostra indústria ceràmica i ajudar al fet que no s'apague”.

Salomé Pradas: “Des de la Generalitat continuem donant suport al pla d'inversió estratègica”

Durant la seua visita a Borriana per a anunciar la construcció d'una rotonda per a reorganitzar el trànsit al Port i la futura depuradora, la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha recordat que la zona on es pretén instal·lar un centre logístic ceràmic va ser declarada com a projecte d'inversió estratègica sostenible (PEUS) per l'anterior Consell i es manté ara, per la qual cosa “avancen els tràmits perquè siga una realitat perquè ve presentat per una empresa que és estratègica i exercix la seua activitat en la ceràmica, un sector estratègic per a Castelló”.

Des del govern valencià, assegura Pradas, “podem parlar d'eixe projecte que és competència de la Generalitat” però de l'altre projecte -la megaplanta fotovoltaica- ha recordat que està presentat davant el Govern d'Espanya i que “quan l'empresa ha plantejat un recurs contra el PEUS, l'hem desestimat perquè continuem donant suport al pla d'inversió estratègica”.

Compromís mostra el seu suport al projecte d'inversió sostenible de STN

“Treballarem des de totes les institucions, ajuntaments, Diputació, a les Corts i a Madrid perquè el Projecte d'Inversió Estratègica Sostenible (PEUS) siga una realitat, i instem el Consell que recórrega l'autorització del Ministeri per a instal·lar la megaplanta solar que va en contra dels interessos valencians”, ha assegurat el síndic de Compromís a les Corts, Joan Baldoví, després de mantindre una reunió amb el grup empresarial STN, responsable del centre logístic ceràmic que preveu la seua construcció a la comarca de La Plana Baixa.

Baldoví ha estat acompanyat pels diputats autonòmics, Vicent Marzà i Mónica Àlvaro, el diputat provincial, David Guardiola, i el regidor de Compromís per la Vall d’Uixò, Fernando Darós, representant a les institucions que faran front a la instal·lació de la megaplanta solar que hi ha en marxa.

El síndic valencianista ha mostrat el seu suport “al fet que es puga desenvolupar un pla estratègic industrial per part d'una empresa d'ací, que crearà 300 llocs estables de treball, enfront d'una megaplanta solar, que només envairà territori sense crear ocupació estable a la comarca de la Plana Baixa”.

Reunió de Compromís
Reunió de Compromís

Pujar