elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El PSOE de Xàbia proposa comprar la finca dels Lambert

  • Per a protegir aquest enclavament del Portitxol i garantir l'accés públic a la Cala del Francés

El PSPV de Xàbia proposa comprar i convertir en patrimoni municipal la finca de 45.000 metres quadrats que inclou la Casa dels Lambert.

Després de conéixer que la propietat acaba d'eixir a la venda, els socialistes han presentat una moció al ple plantejant que l'Ajuntament -aprofitant el superàvit milionari que té disponible- inicie els tràmits per a adquirir-la i amb això, garantisca la protecció integral d'aquest terreny de gran valor paisatgístic i econòmic. Un acte de defensa del territori que permetria frenar l'especulació immobiliària i construcció en una franja litoral privilegiada que va des de la Caleta fins al Cap Prim, un espai tan valuós i valorat com fràgil.

A més, apunten, “convertint aquest paratge en municipal es podrà garantir que l'accés a la Cala del Francés (que travessa la finca) continue sent públic i resoldre els problemes viscuts anys arrere”.

Des del PSPV destaquen que Janus no és només una propietat de gran valor arquitectònic i artístic, sinó també una fita de la identitat i la història de Xàbia. I també de la conservació dels seus valors naturals i paisatgístics: “una peça clau de la memòria cultural i social de Xàbia”, convenen des del PSPV local.

La casa va ser construïda pel pintor i gravador André Lambert, baix la influència del seu pare, l'arquitecte i historiador de l'art André-Louis Lambert, qui va quedar meravellat per la construcció tradicional de la nostra costa i la va difondre en publicacions especialitzades per tota Europa. Gràcies a aquesta passió per Xàbia “Janus és una síntesi perfecta de la nostra construcció tradicional. Un homenatge centenari – ja que ara es compleixen 102 anys de la construcció – al saber dels mestres tosquers, entre altres oficis” incideixen.

Els socialistes demanen que aquest immoble “no acabe com una peça més del mercat immobiliari sinó que tinga un futur coherent amb la seua història i es convertisca en un espai públic i obert, dedicat a la cultura, el patrimoni i la història de Xàbia”.

Pujar