elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La proposta de Xàbia per evitar aglomeracions a les platges: un sistema de reserves per a cales i coves marines

La proposta de Xàbia per evitar aglomeracions a les platges: un sistema de reserves per a cales i coves marines
  • L'Ajuntament de Xàbia ha sol·licitat un ajut europeu de 5'6 milions per a diferents projectes dirigits a la gestió sostenible del litoral

El litoral alacantí s'ha convertit en un ple constant durant l'estiu i Xàbia és un dels municipis que més pateixen d'aquestes aglomeracions. Si l'Ajuntament ja va establir el sistema de limitació d'aforaments a les cales per evitar aquest problema, ara vol fer un pas més i establir un sistema de reserves per a les cales i coves marines. Així ho ha detallat el consistori, que ha sol·licitat una ajuda europea de 5,6 milions per a la gestió sostenible del seu litoral.

En un comunicat, el consistori explica que aquesta ajuda milionària se li ha demanat al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme dins del programa de Plans de Sostenibilitat Turística a Destinació (subcategoria destinació de sol i platja mixta residencial) finançat amb els fons europeus Next Generation EU del Pla de Recuperació.

El projecte, que gira al voltant de la gestió sostenible del litoral local, engloba sis accions. La més cridanera, que dóna títol a aquest article, és la de gestionar amb un sistema de reserves els aforaments de les seues platges. Com? Cal recordar que cada any es desplega un sistema per al control de l'aforament i els serveis auxiliars de seguretat, amb personal informatiu i de vigilància (se sol·licita una ajuda equivalent a una concessió trianual amb un cost de 376.000 euros). A això es pretén afegir un sistema complementari per poder consultar a temps real la disponibilitat de places o reservar l'accés terrestre a cales i coves marines amb informació d'utilitat i de seguretat per als usuaris.

Des del Consistori s'aporta un altre dels projectes encaminats a la millora de la gestió litoral i protecció dels fons que és un sistema de reserva per a les boies de fondeig on es pot consultar la disponibilitat de platges en temps real i diversos idiomes, gestionar les reserves i informar-se alhora sobre els espais litorals protegits i la posidònia (el seu pressupost és de 200.000 euros)

Però no són les mesures més importants per al consistori. La més important és la intervenció a l'Avinguda Mediterrània per a la protecció dels usuaris vulnerables, pressupostada en 2,5 milions d'euros. Es tracta d'un conjunt d'obres per adequar l'avinguda com a camí litoral, potenciant-ne l'ús de vianants davant de vehicles i com a eix de transició entre el medi marí i l'urbà.

Entre altres detalls per fomentar la mobilitat sostenible i conscienciació sobre el medi natural, s'instal·laran panells informatius sobre la biodiversitat present i triaran materials ecològics com ara llums o paviment, a més d'ornamentació verda que millore la contaminació de l'aire.

Altres projectes inclosos són l'adequació dels dos edificis del far del Cap de Sant Antoni com a centre d'interpretació de la reserva marina dels fons marins, un espai per a l'educació ambiental, conscienciació i divulgació (1'4 milions) i un pla de renovació de l'enllumenat a instal·lacions municipals per equipaments més eficients energèticament (valorat en 1'6 milions).

Pujar