elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

S'aprova el Pla de Prevenció de Drogodependències Municipal 2017/20

S'aprova el Pla de Prevenció de Drogodependències Municipal 2017/20

    Aquest 22 de desembre, en sessió plenària, va ser aprovat a Vinaròs el Pla de Prevenció de Drogodependències Municipal 2017/20, on es perfilen les principals línies d'actuació que es duran a terme en aquest àmbit en els propers anys.

    En aquest aspecte, cal recordar, la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de Vinaròs ha iniciat durant el present curs escolar 2016-2017 la implantació d'alguns dels programes de prevenció oferts des del Servei de Gestió de Drogodependències de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, tot això amb el suport de materials específics per als alumnes i professors i sota supervisió tècnica.

    En el moment actual, 6 dels 7 Centres Escolars de Primària de Vinaròs estan desenvolupant el programa específic per a Educació Primària "Previndre per a Viure" i / o "L'Aventura de la Vida". El centre escolar restant està valorant per poder començar la seva implantació a inicis del 2017.

    Pel que fa al programa específic d'Educació Secundària "Prevenció-tic", la tècnic de la UPCCA realitzarà les sessions amb els alumnes de l'ESO en 2 dels 4 centres existents a Vinaròs durant el segon i tercer trimestre del present curs escolar, amb els alumnes dels 4 cursos de l'ESO.

    Cal esmentar que aquest programa, ja realitzat com a estudi pilot a Vinaròs durant el curs anterior (només es va dur a terme en 2 UPCCA de la Comunitat Valenciana), va mostrar excel·lents resultats després de la seva avaluació, especialment en el desenvolupament de competències i habilitats personals dels alumnes.

    Aquest fet és de gran importància donada la gravetat de les conseqüències negatives que el consum de substàncies addictives podria produir en estes edats en què l'individu és més vulnerable. Altres activitats directament desenvolupades per la UPCCA durant el primer trimestre escolar, han estat relacionades amb la prevenció de consum d'alcohol, i són els coneguts tallers de "Begudes Saludables".

    A més este any s'ha comptat amb la col·laboració de la Policia Local, fet que ha causat un gran impacte i repercussió entre els més joves. Per al tercer trimestre està previst la realització de Tallers de prevenció de consum de cànnabis.

    "No oblidem que l'aplicació de programes i activitats de prevenció de drogodependències en l'àmbit escolar mostra, segons estudis i avaluacions realitzades, un retard en l'edat d'inici del consum de drogues, ja siguin legals o il·legals, així com una disminució de les prevalences de consum ", explica la regidora d'Igualtat, Política Social i Discapacitat Mamen Ruiz.

    Continuant en la línia de treball de l'educació per a la salut, la UPCCA promociona hàbits saludables i una cultura de rebuig enfront del consum de drogues. Per això va participar conjuntament amb el Consell Municipal d'Esports de Vinaròs durant el passat mes de juliol 2016 a la promoció de l'esport en relació a la prevenció d'oci i temps lliure "Jove Sport". Sota l'eslògan "Fent Salut Sense Drogues" es va comptar amb la participació de 60 joves que van promocionar activitats saludables.

    Pel que fa a les accions en l'àmbit familiar, destaca no només la formació que s'oferta anualment a pares i mares a través dels cursos on-line específics en aquesta matèria i promoguts des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a través de la UPCCA de Vinaròs, sinó a més, el Servei d'Informació i Orientació per a pares / mares.

    Este s'ocupa d'atendre les inquietuds i preocupacions que genera esta problemàtica, especialment quan es tenen fills en edat escolar, per mitjà d'una tècnica psicòloga especialista en conductes addictives. Aquest servei, traslladat al maig del 2016 a l'edifici de Serveis Socials, per centralitzar l'accés i fer-lo més visible al ciutadà, atén amb cita prèvia i de forma gratuïta a qualsevol ciutadà empadronat a Vinaròs.

    Actualment, s'observa un augment del nombre de demandes ateses: 32 en el primer semestre del present any 2016. Este servei de la UPCCA és concebut com un servei municipal d'atenció primària de caràcter especialitzat i per tant és el primer recurs per atendre qualsevol demanda de drogodependències, incloent no només a famílies, sinó també a joves consumidors o adults.

    Un altre dels àmbits d'intervenció que s'ha desenvolupat des de la UPCCA durant l'any 2016 és l'àmbit de prevenció comunitari, amb la principal finalitat de conscienciar i sensibilitzar la població sobre el fenomen de les drogues i els problemes associats al seu consum. Aquest, ha pogut desenvolupar-se gràcies al suport i col·laboració d'altres recursos municipals.

    Entre les activitats realitzades hi ha la Campanya de consum responsable d'alcohol, amb el lema "A Canaval, No tot s'hi Val", realitzada al febrer del 2016. En aquesta iniciativa es va comptar amb la participació municipal les regidories de Cultura, Festes, tradicions i Joventut, a més de la Regidoria de Participació Ciutadana.

    De la mateixa manera va ser imprescindible la col·laboració de la Policia Local de Vinaròs en el desenvolupament de la Campanya realitzada per Nadal del 2015 "No experimentis amb el teu Nadal" "Si et passes, t'ho perds", de Controla Club, que va tenir lloc per iniciativa de la Conselleria de Sanitat Universal en només tres capitals de províncies de la Comunitat Valenciana, entre elles Vinaròs, que es va encarregar de desenvolupar-la i difondre-la gràcies a la participació dels mitjans de comunicació i xarxes socials al seu abast.

    Cal esmentar la implicació de la Policia Local de Vinaròs en l'àmbit de la prevenció de les drogodependències, els qui sensibilitzats per aquest tema, van realitzar un curs de formació específic el passat dia 19 d'octubre, en el qual van assistir 33 policies, sent el primer curs de la província de Castelló realitzat en el 2016 on la tècnic jurídic de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública va tenir l'honor d'assistir com a ponent.

     

    Pujar