elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els llauradors del Baix Maestrat es manifesten a Vinaròs per defensar la citricultura

Els llauradors del Baix Maestrat es manifesten a Vinaròs per defensar la citricultura
  MÉS FOTOS
  Els llauradors del Baix Maestrat es manifesten a Vinaròs per defensar la citricultura - (foto 2)
  Els llauradors del Baix Maestrat es manifesten a Vinaròs per defensar la citricultura - (foto 3)
  Els llauradors del Baix Maestrat es manifesten a Vinaròs per defensar la citricultura - (foto 4)

  Més de 400 persones, segons les dades de la Policia Local, es van manifestar ahir a Vinaròs per defensar els interessos dels agricultors davant del nou acord adoptat per la Unió Europea, que suposa oferir importants avantatges per a les exportacions de cítrics provinents d'Àfrica. La mobilització va ser convocada per la Plataforma per la Dignitat del Llaurador i es va fer de forma simultània a altres localitats de la Comunitat Valenciana, incloent també Alcanar.

  En el cas de Vinaròs va acollir llauradors, partits polítics i representants de les cooperatives agrícoles de Benicarló, Peníscola, Traiguera, Sant Rafel del Riu, Sant Jordi, Càlig i Vinaròs, aconseguint reunir més de 400 persones. Els participants van iniciar una manifestació pels carrers més cèntrics de la localitat amb la pancarta "El llaurador valencià exigix a Europa el respecte i la dignitat que el nostre treball mereix".

  Després de la marxa es va fer la lectura del manifest insistint a la Unió Europea que revise les condicions del nou tractat, que inclou la reducció dels aranzels de forma progressiva fins a la seva eliminació definitiva. D'altra banda, també es demana l'aplicació de la clàusula de salvaguarda davant de la caiguda del preu del mercat, així com reforçar les mesures de defensa fitosanitària per evitar que els productes importats de tercers països puguen dur malalties que malmetin les collites.

  El manifest també exigia la reciprocitat amb els exportadors perquè s'apliquen les mateixes condicions que marca Europa i garantir així la seguretat alimentària dels consumidors, a més del tractament en fred dels productes per a la seva millor conservació. Per últim també es reclamava el compliment de la Llei de la cadena alimentària.

  El regidor d'Agricultura, Jordi Moliner, agraïa la participació de tots els manifestants i declarava que "el nou acord europeu suposa un greu perjudici per als agricultors valencians, que no poden competir davant d'unes condicions desiguals, que faciliten l'arribada dels cítrics provinents de l'Àfrica". En aquest sentit, insistia que molts magatzems es troben plens de clementines a les que no poden donar sortida pel baix preu del mercat. D'altra banda, afegia que "aquesta situació no només afecta al sector dels cítrics, sinó que també és un perjudici per a transportistes, comerciants i productors, entre altres, que viuen també l'activitat econòmica que genera la citricultura".

  Per acabar Moliner anunciava que es preveuen noves reunions amb els municipis que formen part de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador a nivell comarcal per continuar defensant els agricultors.

  Pujar