Castellano

VÍDEO | Una rebentada tèrmica derroca 16 pins de gran grandària a Villena

VÍDEO | Una rebentada tèrmica derroca 16 pins de gran grandària a Villena
  • El succés va ocórrer en les instal·lacions esportives molt concorregudes per xiquets, que van ser evacuades abans de començar el vendaval per agents anara de servei que es trobava en la zona

Una rebentada tèrmica va bolcar ahir a la vesprada 16 pins de gran grandària a Villena. Aquest fenomen meteorològic succeeix en dies amb tempestes seques, com les que van ocórrer aquest dimarts, i en zones on opera la brisa marítima.

Segons ha informat el Consorci Provincial de Bombers d'Alacant, la rebentada tèrmica va afectar les províncies de Múrcia i Alacant i els bombers van haver d'actuar en set intervencions des de les 19.00 a les 3.00 hores de la matinada.

La més significativa ha sigut l'actuació en unes instal·lacions esportives molt conegudes a Villena on solen passar els dies d'estiu desenes de famílies i multitud de xiquets. En la pineda del centre esportiu i a causa del fort vent, han caigut 16 arbres de gran grandària que superen els 25 metres d'alt i amb troncs de diàmetre considerable.

La presència en les instal·lacions d'un bomber del CPBA i un policia Local de la localitat, tots dos fora de servei, va fer que començaren a evacuar la pineda res més començar el vendaval. Gran faena organitzativa dels responsables de les instal·lacions i els seus treballadors.

Els bombers del parc de Villena en arribar al lloc han començat a tallar branques i fer llocs per a assegurar que no havien víctimes sota els arbres caiguts treballant al costat de la Guàrdia Civil en al cerca de possibles víctimes.

A més han sigut diverses les cases de camp on han caigut pins de gran grandària que ha causat diferents danys en habitatges i línies elèctriques en diferents partides rurals de Villena.

Al mateix temps a les 19.50 hores es produïa un incendi forestal en la carretera del Port al Pinós, al qual ha acudit la reguarda itinerant del Vinalopó.

Què és una rebentada tèrmica?

És un fenomen meteorològic que succeeix en dies amb tempestes seques, com les que van ocórrer aquest dimarts, i en zones on opera la brisa marítima.

La rebentada desencadena de sobte fortes ratxes de vent i un sobtat augment de les temperatures, que pot sorprendre els veïns.  

El concret, succeeix quan existeix una inversió tèrmica, quan en superfície l'aire és més fresc que a diversos centenars de metres d'altura, on circula una massa d'aire calent, com succeeix aquest dimarts.

Quan es dona aquesta situació, si es genera una tempesta les gotes de pluja poden no arribar a caure a terra, sinó que s'evaporen abans, la massa d'aire calent es refreda per això i comença desplomar-se contra la superfície a gran velocitat.

És quan aqueix aire descendeix quan es produeix de colp aquest xoc de masses, els forts vents i l'augment de la temperatura de colp.

A més, en descendir  de colp la massa d'aire calent, la pressió atmosfèrica en la superfície augmenta, ja que l'aire es comença a comprimir, per la qual cosa es va calfant. Un curiós fenomen que pot sorprendre'ns en qualsevol moment del dia amb un ascens sobtat del termòmetre.

Pujar