Castellano

Podem treballa en la defensa dels agricultors de la Marina Baixa per la xylella fastidiosa

  Des de Podem porten mesos treballant sobre el tema i, davant els dubtes sorgits sobre com s'està gestionant aquesta crisi, que afecta ja als ametlers de 57 municipis de les comarques alacantines de la Marina Baixa i El Comtat, la diputada de Podem Beatriu Gascó i Verdier ha realitzat una sèrie de preguntes parlamentàries i ha sol·licitat informació als Corts. Alhora, des de Podem estatal, tant Rosana Pastor en el Congrés com Vicenta Jiménez en el Senat, han formulat preguntes al Govern sobre aquest tema.

  Remarquen la necessitat de saber quina és la situació real, per a poder fer una defensa dels interessos dels agricultors i de les zones rurals afectades, per a les quals aquesta malaltia i la forma d'abordar-la, està tenint unes conseqüències demoledores.

  El passat dia 13 de març, representants de Podem van assistir a la trobada organitzada per la Plataforma d'afectats de la Xylella en la localitat de Benifato i en la qual també van participar agricultors afectats, representants del sindicat agrari ASAJA , així com els alcaldes de les zones afectades per la Xylella. En la trobada, els col·lectius i sindicats d'agricultors, van exposar els problemes als quals s'estan enfrontant i els molts dubtes que els planteja la forma en què s'està gestionant aquesta crisi, tant per part de la Conselleria, com per part de l'empresa estatal TRAGSA, encarregada d'aplicar en les parcel·les els protocols d'eradicació de la plaga.

  La Xylella fastidiosa és un bacteri fitopatogen que provoca greus danys mediambientals i econòmics, afectant fonamentalment a espècies com l'olivera, la vinya, l'ametler, la prunera, el préssec i el llimoner, cultius profundament arrelats en el nostre país. Els primers casos a la Comunitat Valenciana, i també en la península, es van detectar el passat mes de juny en la localitat alacantina de Castell del Castell de Guadalest, situada en la comarca La Marina Baixa.

  Des de Podem La Vila, com a població afectada, manifesten " la seua preocupació per aquesta plaga i els efectes que ocasiona en l'agricultura local".

  Aquest bacteri, que de moment està afectant només als ametlers i l'origen del qual està encara per determinar, provoca que les fulles i els brots s'assequen de forma progressiva fins a la mort dels exemplars afectats. La propagació es produeix a curta distància, mitjançant insectes que actuen com a vectors i transmeten la malaltia.

  En moltes de les espècies hospedants, la presència del bacteri no manifesta cap símptoma , la qual cosa dificulta enormement la seua detecció.

   

  Pujar