Castellano

Gran descobriment: Les obres d'un hotel treuen a la llum la muralla original de la Vila Joiosa

Gran descobriment: Les obres d'un hotel treuen a la llum la muralla original de la Vila Joiosa
  • Aquest important troballa demostra que l'Església i la muralla daten de la mateixa data de construcció

MÉS FOTOS
Gran descobriment: Les obres d'un hotel treuen a la llum la muralla original de la Vila Joiosa - (foto 2)
Gran descobriment: Les obres d'un hotel treuen a la llum la muralla original de la Vila Joiosa - (foto 3)
Gran descobriment: Les obres d'un hotel treuen a la llum la muralla original de la Vila Joiosa - (foto 4)

L'empresa constructora PROM Construccions i propietat de Basset Joiosa de l'empresari Jon A. Larsen juntament amb altres empresaris del municipi han informat al Servei Municipal d'Arqueologia de l'Ajuntament de la Vila Joiosa de la troballa durant la reforma que s'està duent a terme en un immoble situat al carrer Pou nº1 al Casc Antic, d'una part de la muralla original de la Vila Joiosa.

Després d'un primer estudi sobre el terreny es va poder comprovar que es tractava de l'adarve original de la muralla, també conegut com a passeig de ronda. Un camí sobre la muralla que permetia fer la ronda als sentinelles i defensors de la ciutat fortalesa.

És la primera vegada que es té constància en aquest tram de la muralla de la Costera de la mar de l'amplada de l'adarve, compresa al voltant de 1,80 metres, i que conserva el punt màxim d'altura de l'adarve que trava amb el àpside de l'Església. Un fet important que reforça la dada que l'Església i la muralla daten de la mateixa data de construcció, després que el 1543 l'atac corsari destruïra l'Església i la muralla, per a posteriorment construir una nova muralla davant de l'antiga per part dels militars de la corona, finalitzant la seua construcció al voltant de 1555.

"És un descobriment sorprenent que ens permet conèixer una mica més la nostra història i ens llança noves dades del nucli històric de la Vila Joiosa" explica el regidor de Patrimoni Històric, Xente Sebastià. Afegeix l'edil que "la troballa es dóna en el mateix immoble on recentment es va trobar una motllura romana dipositada en els fons de Vilamuseu per al seu estudi, tal com dicta la llei de patrimoni cultural valencià."

Sebastià assegura que "hi ha la possibilitat que la peça romana torne a el lloc de la troballa per ser exposada i gaudida pels client de l'hotel restaurant Vilamassalia Resort. De la mateixa manera, l'adarve recentment trobat es museïtzarà per conservar el seu estat en òptimes condicions i poder rebre a visitants per al seu gaudi. "

L'hotel restaurant Vilamassalia Resort, propietat de l'empresari noruec Jon A Larsen en col·laboració amb altres empresaris locals té previst obrir les seues portes aquest any. L'hotel comptarà amb 8 habitacions i un restaurant de somni al centre històric de la Vila Joiosa.

Pujar