Castellano

El canal de TV National Geographic emet el capítol sobre el derelicte Bou Ferrer de la Vila Joiosa

El canal de TV National Geographic emet el capítol sobre el derelicte Bou Ferrer de la Vila Joiosa
  • El programa, que és d'emissió mundial, divulga naufragis i ciutats afonades utilitzant sistemes d'escaneig submarí, dades científiques i costoses recreacions digitals artístiques

El jaciment subaqüàtic Bou Ferrer de la Vila Joiosa és protagonista d'un dels capítols que emet el canal de televisió internacional National Geographic, dins de la coneguda sèrie 'Drain the Oceans', que en castellà s'emet com a 'Drenar los océanos'.

El projecte 'Bou Ferrer' està liderat per Cultura de la Generalitat i integrat també per la Fundació General de la Universitat d'Alacant, l'Ajuntament i el Club Nàutic de la Vila Joiosa.

El programa, que és d'emissió mundial, divulga naufragis i ciutats afonades utilitzant sistemes d'escaneig submarí, dades científiques i costoses recreacions digitals artístiques, i els recrea com si s'haguera retirat l'aigua de la mar que els cobreix, amb resultats de gran espectacularitat.

L'enregistrament al Bou Ferrer es va realitzar entre el 14 i el 16 d'abril de 2019 en col·laboració amb l'equip científic del projecte 'Bou Ferrer' i el personal de Vilamuseu i la filmació es va realitzar al mateix Vilamuseu, el Club Nàutic de la Vila Joiosa i en la mar.

Els pioners magatzems d'àmfores de Vilamuseu (ecològics, a base de pales reciclats; i amb les àmfores en la seua posició vertical natural) o els seus laboratoris de restauració són alguns dels escenaris en els quals transcorren les escenes del capítol. Les filmacions van suposar un gran desplegament d'infraestructura tècnica i moltes hores de rodatge a terra i a aigua.

El programa està protagonitzat pel director del projecte, Carlos de Juan, i la Fundació General de la Universitat d'Alacant també ha cedit imatges subaqüàtiques de les campanyes, preses durant dues dècades per José Antonio Moya, del Taller d'Imatge.

La sèrie documental 'Drain the Oceans' està produïda per Andrew Ogilvie de 'Electric Pictures' i Crispin Sadler de 'Mallinson Sadler Productions'. El capítol de la sèrie en el qual s'inclou el derelicte Bou Ferrer, dins de la segona temporada de la sèrie, es diu 'El ascenso del Imperio romano' ('Rise of the Roman Empire') i s'emet des del dijous 30 de gener, per la qual cosa totes les persones que tinguen contractat aquest canal en la seua televisió podran veure'l a la carta durant la setmana que ve.

El derelicte romà Bou Ferrer es troba naufragat a 25 metres de profunditat enfront de les platges de la Vila Joiosa. El derelicte degué ser un dels grans velers mercants romans que arribaven als ports de Roma provinents de Cadis. El carregament es componia d'àmfores amb salsa de peix anomenada 'garum' i lingots de plom.

Pujar