Castellano

Abandonen al costat d'una gasolinera de la Vila Joiosa l'esquelet d'una balena

Abandonen al costat d'una gasolinera de la Vila Joiosa l'esquelet d'una balena
  MÉS FOTOS
  Abandonen al costat d'una gasolinera de la Vila Joiosa l'esquelet d'una balena - (foto 2)
  Abandonen al costat d'una gasolinera de la Vila Joiosa l'esquelet d'una balena - (foto 3)

  La Guàrdia Civil ha localitzat abandonats en el Port de la Vila Joiosa, les restes òssies d'un animal marí. Estes restes, pel seu interés científic, han sigut posats a la disposició del Centre d'Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) de la Universitat d'Alacant, que els ha traslladats a les seues instal·lacions, per a continuar amb el seu estudi.

  En el matí del dia 08 de desembre, la Guàrdia Civil va rebre informació sobre l'aparició unes restes òssies, pel que sembla d'un gran animal marí, en Port de la Vila Joiosa. Rebuda esta informació, els agents del Servici Marítim Provincial de la Guàrdia Civil d'Alacant van posar rumb al port indicat per a verificar la informació.

  Una vegada arribats al Port de la Vila Joiosa, els agents van comprovar que, al costat de la gasolinera, havien abandonat les restes òssies del que semblava un animal marí de grans dimensions. A causa de la troballa i pel seu interés científic, els agents van realitzar la posada en contacte amb el Centre d'Investigació Marina de Santa Pola, procedint al seu precinte i vigilància per a evitar la seua desaparició o deterioració fins a ser retirats. A més, els agents continuen amb les labors d'investigació per a poder obtindre més informació sobre l'aparició de les restes.

  Finalment, en el matí del dia 22 de desembre, personal del CIMAR va procedir a la retirada i trasllat de les restes a les seues instal·lacions en la localitat de Santa Pola, informant de què efectivament es tracta de les restes òssies de la mandíbula d'una balena, i que quedaran depositats en el seu centre per a l'estudi i posterior exposició.

  El Centre d'Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) és un centre actiu, fruit d'un conveni entre l'Ajuntament de Santa Pola i la Universitat d'Alacant, on es duen a terme activitats destinades a conéixer un mitjà tan pròxim i alhora tan desconegut com és l'ambient marí, la seua biodiversitat i el seu entorn, per a ensenyar com aprofitar els seus recursos de manera responsable i contribuir a protegir este fràgil ecosistema, col·laborant en el seu ús racional i ordenació.

  Gràcies al seu treball i altres fets d'interés científic, com pot ser la troballa de les restes localitzades per la Guàrdia Civil, el CIMAR ha pogut publicar la Mini guia de cetacis en el Sud-est peninsular on a més de la informació relativa als cetacis, s'exposa una sèrie de bones pràctiques redactades per a tots els usuaris de la nàutica professional i d'esbarjo, que han d'aplicar les mesures del Reial decret de Protecció de Cetacis (RD 1727/2007) en el qual es detalla la manera de conducta per a una correcta observació d'estos animals.

  Estes bones pràctiques són:

  No llançar aliments, fems, substàncies a l'aigua.
  No produir sorolls forts per a atraure/allunyar.
  No banyar-se o bussejar en la zona d'exclusió de l'espai mòbil.
  La velocitat no pot excedir de 4 nusos.
  No interceptar la trajectòria, tallar pas, impedir el moviment o separar/dispersar el grup, o les cries.

  IMPORTANT
  Si es troba un cetaci (viu o mort) a la platja o prop de la costa, cal telefonar sempre al 112. Ells es posaran en contacte amb els agents encarregats d'atendre els animals i/o de prendre dades dels varamientos.

   

  Pujar