elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
25 Festival Internacional de Cinema de Vila-real

VIST, el Festival Internacional de Cinema de Vila-real, exhibirà 31 curts amb arrelament valencià

VIST, el Festival Internacional de Cinema de Vila-real, exhibirà 31 curts amb arrelament valencià
  • Enguany participaran com a convidats els directors valencians David Marqués o Paco Plaza o l'actor vila-realense Ángel de Miguel

VIST, el Festival Internacional de Cinema de Vila-real, aterrarà en poc més d'una setmana a la ciutat –del 24 al 31 de març-- i el seu director, Sergi Tellols, al costat de l'alcalde de la ciutat, José Benlloch, i la edila d'Innovació Cultural, Noelia Samblás, han donat a conéixer aquest matí les principals característiques de la 25a edició en la qual cobraran pes les creacions de Castelló i els professionals valencians de diferents sectors de l'audiovisual. Vist, certamen organitzat per l'associació vila-realense de creadors audiovisuals Sal de la Fila, tornarà a pivotar sobre tres eixos: l'exhibició, amb projeccions diàries; la formació, amb activitats amb professionals o la convocatòria del VISTExpress, i la dinamització del sector audiovisual provincial. “VIST s'ha convertit en tot un referent de produccions de duració curta però de gran envergadura”, ha indicat Tellols. En aquest sentit, entre els 31 curts de la secció oficial -11 provincials i els 20 restants en la secció oficial general- dels 982 presentats, hi ha treballs amb premis Goya o Berlanga i algun que, per exemple, ha entrat en la pugna pels Oscars.

Benlloch: VIST com a dinamitzador de la ciutat

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, va celebrar la consolidació del festival en la seua 25a edició i ha agraït a “totes les persones que han fet possible aquests 25 anys”. Benlloch ha subratllat la capacitat de transformació i reinvenció del certamen en paral·lel al salt de poble a ciutat que ha donat Vila-real. “Malgrat totes les dificultats econòmiques, continuem apostant per la cultura i els festivals, i la prova és que Vila-real celebra 21 festivals repartits al llarg de l'any, als quals se sumen altres activitats, festes tradicions i esdeveniments esportius”. Finalment, l'alcalde ha felicitat a tot l'equip de Sal de la Fila i al director del festival per “haver sigut capaços d'innovar i fer un pas més amb un festival que genera moltes oportunitats de projecció i dinamització de la ciutat i que és un gran referent, sent l'únic de la província preseleccionador per als premis Goya”.A excepció del premi del públic, els guanyadors de les diferents categories els designarà el Jurat professional compost César Tormo, director; Antonio Escámez, actor i guionista i, Joana Chilet, productora i gestora cultural. Dos dels premis, el de millor curt en valencià i el del públic estaran patrocinats, respectivament, per la Fundació Caixa Rural i À Punt, que serà el mitjà oficial del festival. Renault serà una altra de les empreses col·laboradores del festival.

VIST 2023 tornarà a comptar amb tres gales: una d'obertura, el divendres 24 als Cinemes Sucre, que cobra força com a col·laborador del festival de cinema vila-realense, que comptarà amb la projecció En temporada baixa, pel·lícula dirigida per David Marqués amb Antonio Resines, Edu Soto, Coc Malla, Fele Martínez o Ana Milà, entre altres. La passada estarà oberta a la ciutadania que podrà recollir dues invitacions per persona en el Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner a partir del dilluns 20 de març (de dilluns a divendres de 10.00 a 13.00 hores i els dimarts i dijous de 15.00 a 17.00 hores). La segona gala, la provincial, serà el diumenge 26 en el Auditori, per a l'exhibició dels curts de la secció Manuel Vila-real; i una última, la de lliurament de premis, el 31 de març de nou en el Auditori.

Paco Plaza, convidat d'excepció

Més enllà de poder gaudir de treballs audiovisuals, VIST suma a la seua programació una jornada professional amb dues activitats. El dissabte 25 tindrà lloc, al migdia en les instal·lacions de la Fundació Caixa Rural, una trobada amb Paco Plaza, un dels directors de terror de referència a Espanya responsable de títols com la saga REC, Verónica o L'Àvia. “Paco Plaza, director de malsons” estarà presentat per Rafael Maluenda, cineasta i gestor cultural valencià. I a la vesprada serà el torn de la taula redona que, sota el títol “Actors, actrius i les claus del castell”, convocarà a la representant d'actors Patri Romera, al director de càsting Alejandro Gil i a l'actor vila-realense Ángel de Miguel.

 

Pujar