elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real uneix cultura, tradició i reconeixement a personalitats il·lustres per a commemorar el 746é aniversari de la seua fundació

Vila-real uneix cultura, tradició i reconeixement a personalitats il·lustres per a commemorar el 746é aniversari de la seua fundació
  • Les Festes Fundacionals comptaran amb un acte d'homenatge als Fills Predilectes a títol pòstum Francesc Tárrega, Dolores Cano Royo, Angelina Abad i José Ortells, que se suma al lliurament de Premis 20 de Febrer i el record al rei Jaume I

Vila-real encara el seu mes fundacional amb una programació que uneix cultura, tradició i reconeixement a personalitats i institucions per la seua aportació històrica i social a la ciutat. La regidora de Relacions Institucionals, Noelia Samblás, ha presentat hui els actes amb motiu del 746é aniversari de la fundació de la ciutat entre els quals cal destacar, a més del tradicional lliurament dels Premis 20 de Febrer, l'homenatge al rei fundador Jaume I i el Mercat Medieval, l'acte especial de reconeixement als Fills Predilectes de la ciutat a títol pòstum Francesc Tàrrega, Dolores Cano Royo, Angelina Abad i José Ortells que se celebrarà el divendres 21 de febrer.

“Com a ciutat que té molt present els seus orígens, per a mirar cap al futur, i com a ciutat molt orgullosa de la seua identitat i de les seues arrels, des de l'Ajuntament de Vila-real, novament, hem preparat diversos actes que ens serviran a totes i a tots per a recordar i rememorar d'on venim, sempre defensant el nostre: la nostra història, la nostra cultura, la nostra tradició i la nostra llengua”, ha remarcat la regidora.

Els actes centrals, que sempre es desenvolupen entorn de la data fundacional del 20 de febrer, inclouran en aquesta ocasió una gala especial de reconeixement als Fills Predilectes nomenats a títol pòstum Francesc Tàrrega, Dolores Cano Royo, Angelina Abad i José Ortells, i que se celebrarà el divendres 21 de febrer a l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner. El diumenge 23 de febrer la ciutat retrà homenatge al fundador, el rei Jaume I, amb l'ofrena davant el seu monument i la lectura de la Carta Pobla. La regidora ha anunciat que l'encarregada aquest any de llegir el text fundacional serà la catedràtica d'Estadística i Investigació Operativa i directora de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de la Universitat Jaume I, la vila-realenca Amelia Simó, en un acte presentat pel periodista local Rafa Mezquita. Seguidament, les autoritats es desplaçaran fins a l'Auditori Municipal on s'entregaran els Premis 20 de Febrer, que en aquesta ocasió rebran Manuel Cerisuelo 'el Sirero', Paulino Perona, Cecilia Llorens, Manuel Arrufat, María Dolores Jordà i la revista Poble.

La Mostra de Cuina Medieval, l'homenatge a la reina i dames de 2019, la Gala de l'Esport o el Mercat Medieval que se celebrarà del 28 de febrer a l'1 de març completen la programació de les Festes Fundacionals, que es nodreix també d'actes que, en col·laboració amb l'Ajuntament, organitzen diferents associacions i entitats locals, en la línia de l'aliança amb la societat civil que defensa l'equip de govern. De fet, ja el dissabte va tindre lloc el lliurament del guardó Socarrat Major per part de l'Associació Cultural Socarrats, i aquest divendres 14 de febrer la revista Poble concedeix els seus tradicionals Premis Poble en el Auditori Municipal. En el mateix espai, la Congregació de Lluïsos celebrarà la Revista Parlada Camino el diumenge 16 de febrer, el mateix dia en què el Cor Ciutat de Vila-real oferirà un concert de música i poesia en aquest cas en la sala d'actes de la Caixa Rural. L'Agrupació de Bombos i Tambors de Vila-real ha preparat la Tamborada Provincial que, en la seua desena edició, se celebrarà el dissabte 29 de febrer. A més, el dia 22 també s'ha organitzat una Tamborada de Dones en la plaça Major. El divendres 28 de febrer Socarrats oferirà una Mostra de Lectures Tradicionals en la qual participaran escolars de la ciutat.

“Des de l'Ajuntament de Vila-real col·laborem en aquests actes perquè reforcen la nostra identitat i ens ajuden a fer més importants i més participatives les nostres festes fundacionals”, ha assenyalat la regidora, qui ha recordat que durant aquest mes de febrer els escolars de Vila-real tenen la possibilitat d'acostar-se a la història del municipi i conéixer de primera mà l'Ajuntament a través de les visites guiades a la casa consistorial que organitza la Regidoria de Tradicions, contactant a través del correu tradicions@vila-real.es o el telèfon 964 547 017.

Finalment, Samblás ha agraït el treball de les regidories de Cultura, Festes, Turisme, Esports i Salut, i Tradicions, Relacions Institucionals i Normalització Lingüística, per a fer possible la celebració de les Festes Fundacionals.

Pujar