elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real sol·licitarà al Consell que la Matxà de Sant Antoni siga Bé d'Interés Cultural Immaterial

Vila-real sol·licitarà al Consell que la Matxà de Sant Antoni siga Bé d'Interés Cultural Immaterial
  • Tots els grups polítics consensuan la proposta presentada per l'alcalde per a la protecció d'esta tradició, recuperada fa mig segle pels Lluïsos

La proposta impulsada per l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, perquè la Matxà de Sant Antoni siga declarada Bé d'Interés Cultural Immaterial s'elevarà finalment al Ple de l'Ajuntament com una declaració institucional de tots els grups municipals. Així ho han acordat hui els representants dels quatre partits que conformen el plenari, PSPV, PP, Compromís i Vox, reunits en la Junta de Portaveus que ha presidit l'alcalde, José Benlloch.

Els grups han manifestat el seu suport a la proposta del primer edil i, d'aquesta manera, s'aprovarà com a declaració institucional en el pròxim Ple municipal. L'alcalde ha agraït la unanimitat per a anar junts en la petició a la Conselleria de Cultura perquè inicie l'expedient per a la declaració com a Bé d'Interés Cultural Immaterial de la Matxà de Sant Antoni de Vila-real, una celebració tradicional en honor al patró dels animals amb gran arrelament a la ciutat que en 2023 va complir 50 anys des de la seua recuperació per part de la Congregació de Lluïsos. La Matxà, que compta també amb el suport de la Regidoria de Tradicions, se celebra cada 16 de gener, en la vespra de la festa de Sant Antoni, i reuneix moltes de les tradicions de la cultura local, com són les cavalleries, a través de la participació de l'Associació de Tir i Arrossegament, la gastronomia, amb el repartiment de rotllos, la música tradicional, a més de l'encesa de la foguera i benedicció dels animals. La declaració de Bé d'Interés Cultural Immaterial permetrà preserva aquest acte “com a referent i diferenciador de la ciutat de Vila-real, vetlant d'aquesta manera pel desenvolupament normal i la pervivència d'aquesta manifestació cultural, així com tutelar la conservació dels valors tradicionals i la transmissió a les generacions futures”.

Pujar