elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real recupera un edifici d'interés arquitectònic i històric amb la rehabilitació de l'antic cinema Condal

Vila-real recupera un edifici d'interés arquitectònic i històric amb la rehabilitació de l'antic cinema Condal
  • L'Ajuntament ha impulsat la restauració de l'immoble, que s'utilitzarà per a conservar les carrosses i peanyes de la Setmana Santa, gràcies al conveni de col·laboració amb l'Orde Franciscà, propietari del mateix

L'edifici de l'antic cinema Condal recupera la seua essència i la singularitat de la seua arquitectura gràcies al projecte de restauració que està duent a terme l'Ajuntament de Vila-real i que persegueix, a més de posar en valor aquest element destacat del patrimoni local, donar-li un ús. Els treballs que s'estan duent a terme permeten ja contemplar el renovat exterior de l'antic cinema, situat al carrer Molí, que forma part del conjunt del convent dels Franciscans i està catalogat pel Pla General d'Ordenació Urbana amb un índex I de protecció integral. El projecte de rehabilitació, que suposa una inversió d'una mica més de 106.000 euros, se centra en l'adequació de la planta baixa existent per a poder destinar-la a magatzem, a més de la restauració de les façanes de l'immoble. L'objectiu és doble: a més de preservar un element destacat del patrimoni local, poder destinar-lo a un ús en benefici de la ciutat. Així, la previsió de l'equip de govern és utilitzar-lo com un espai d'ús municipal per a la conservació de les carrosses i peanyes de les diferents confraries i germandats de Setmana Santa.

El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, ha destacat que “amb aquest projecte, Vila-real recupera i preserva un immoble singular i destacat, amb un gran interés arquitectònic, i que a més forma part de la memòria col·lectiva de diferents generacions que han tingut l'oportunitat de conéixer el cinema Condal”. L'immoble portava ja molts anys en desús, la qual cosa havia accelerat la seua deterioració.

Aquesta intervenció ha sigut possible gràcies a l'acord entre l'Ajuntament i l'Orde Franciscà, propietari de l'edifici, per a poder disposar d'aquest local. Un acord en el qual l'equip de govern, amb l'alcalde, José Benlloch, al capdavant, ha treballat durant més de tres anys i que, encara que es va veure alentit per la pandèmia, finalment ha pogut veure la llum; així la ciutat podrà comptar amb un espai adequat per a emmagatzemar les carrosses i peanyes de Setmana Santa, un local que assegure la seua correcta conservació i que dote a les confraries i germandats d'un espai concorde a la importància d'aquesta imatgeria religiosa i a la projecció de la Setmana Santa local, declarada d'interés turístic autonòmic.

El projecte en execució contempla l'adequació de la planta baixa existent per a poder destinar-la a magatzem, a més de la restauració de les façanes de l'immoble. La planta baixa està formada per l'espai que en el seu moment va albergar el cinema Condal i una construcció annexa amb un vestíbul, dos lavabos i un entresolat. El projecte preveu convertir aquest edifici annex en una sala diàfana amb dos lavabos accessibles. Quant a la sala principal, s'eliminen els desnivells i s'ha restaurat la fusteria de la façana de la planta baixa. També s'inclou la renovació de la instal·lació elèctrica i la il·luminació d'emergència. La primera planta, amb accés independent, forma part en l'actualitat de les dependències del Centre de Dia Lluís Alcanyís. En aquest cas, s'ha actuat en la façana d'aquesta planta superior, sense cap intervenció prevista a l'interior. No obstant això, amb la finalitat de garantir una correcta prestació del servei i per a assegurar unes adequades condicions de treball del personal, el Centre de Dia Lluís Alcanyís s'ha traslladat temporalment mentre es realitzen les obres al cinema Condal al local del centre Espardenyers, en la plaça Betxí.

Pujar