elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real prorroga les ajudes a l'hostaleria i negocis per a encoratjar la recuperació econòmica

Vila-real prorroga les ajudes a l'hostaleria i negocis per a encoratjar la recuperació econòmica
  • Manté la reducció del 95% de l'IBI per als locals sense terrassa i activitats més afectades per la crisi, la bonificació del 50% de l'IBI per als locals amb terrassa i l'exempció de la taxa d'ocupació de via pública

L'Ajuntament de Vila-real continuarà aplicant bonificacions de l'IBI al comerç i hostaleria en 2023 com a mesura d'incentiu per a afavorir l'activitat en l'actual conjuntura de crisi. D'aquesta manera, el consistori es manté en la seua línia de facilitar l'activitat econòmica a través d'instruments fiscals que permeten a les pimes i autònoms disposar de major liquiditat, tal com ha assegurat l'alcalde, José Benlloch, qui ha anunciat que l'Ajuntament tornarà a aplicar per tercer any consecutiu bonificacions en l'Impost de Béns immobles (IBI) a hostaleria i comerç, encara que amb reajustaments a causa de la complicada situació econòmica de l'Ajuntament. Així les coses, s'exonerarà el 95% de l'IBI als locals d'hostaleria sense terrassa i a altres comerços minoristes més afectats per la crisi, mentre que els establiments d'hostaleria amb terrassa continuaran amb bonificacions del 50% en el rebut de l'IBI. Aquest percentatge s'ha ajustat tenint en compte que els bars i restaurants amb terrassa continuaran beneficiant-se a més de l'exempció del 100% de la taxa per ocupació de via pública, que l'equip de govern ha decidit prorrogar també en 2023.

“Ara que per fi tenim quadrat el pressupost, no sense dificultat, i després de l'acord amb els sindicats en la Taula de Negociació, podem tirar avant els comptes d'enguany i anunciar una mesura en la qual hem treballat des de la prudència i la responsabilitat, donada la complicada situació econòmica de l'Ajuntament”, explica Benlloch, qui afig que “cal tindre en compte que arrosseguem l'impacte de tres crisis encadenades, la financera de 2008, la pandèmia i ara la guerra d'Ucraïna, sumades al desastre que per a les arques municipals ha suposat la gestió que va fer el govern del PP amb l'urbanisme i el deute, amb 34 milions d'euros pagats per empastres urbanístics i un préstec de 20 milions pel qual acabarem pagant 28 milions”.

Benlloch defensa que “malgrat totes aquestes dificultats, hem fet un esforç per a quadrar les xifres i continuem apostant per una mesura de bonificacions fiscals que creiem que ha tingut un impacte positiu per a la supervivència dels establiments i negocis de la nostra ciutat”. Així, segons les dades de la Regidoria d'Hisenda, en 2022 es van atendre 365 peticions de bonificació de l'IBI de locals de comerç i hostaleria. Això suposa que l'Ajuntament va deixar d'ingressar 385.000 euros per a afavorir la recuperació econòmica que se sumen als 335.000 euros de 2021, de manera que el total bonificat en els dos últims exercicis ascendeix a 720.000 euros.

D'altra banda, l'alcalde ha confirmat que es manté l'exempció del 100% de la taxa per ocupació de via pública per a les terrasses, així com per als mercats ambulants i fires, una mesura que es prorroga per quart exercici consecutiu i que, des de 2020, ha suposat un total de 540.000 euros bonificats. En el cas de les terrasses de l'hostaleria, Benlloch assenyala que de moment també continuarà en vigor l'ampliació d'espais que es va aplicar durant la pandèmia. “L'objectiu és que en els pròxims mesos puguem començar a treballar en una modificació de l'ordenança d'ocupació de via pública de cara a 2024, en condicions, amb millores i en consens amb el sector de l'hostaleria, i de manera especial amb la col·laboració de l'Associació d'Hostaleria i Oci de Vila-real, Ashiovi”.

L'alcalde ha donat hui mateix instruccions al regidor d'Hisenda, Xus Madrigal, i al departament per a definir els requisits i els sectors beneficiaris de la bonificació de l'IBI, que es faran públics la setmana vinent, perquè els interessats puguen presentar la sol·licitud.

Pujar