elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real posa en contacte a agricultors i alcaldes de la Plana per a liderar la lluita contra la plaga del cotonet

Vila-real posa en contacte a agricultors i alcaldes de la Plana per a liderar la lluita contra la plaga del cotonet
  • L'alcalde presideix la reunió entre l'Associació de Llauradors Independents i representants de Castelló, Borriana, Almassora, Betxí i Borriol

L'Ajuntament de Vila-real ha fet possible la trobada entre agricultors afectats pel cotonet de Sud-àfrica i alcaldes i regidors dels municipis de la Plana amb l'objectiu de conjuminar esforços en la lluita contra aquesta plaga que està causant estralls en els cítrics. L'alcalde, José Benlloch, ha presidit la reunió, en la qual s'han donat a conéixer els detalls de la nova oficina municipal de lluita contra el cotonet, que Vila-real ha habilitat com un servei pioner i que permetrà comptar amb dos tècnics per a dur a terme la valoració de danys en les finques del terme municipal.

A més de l'alcalde, en la trobada ha participat el regidor d'Agricultura, José Ramón Ventura Chalmeta; responsables de l'Associació de Llauradors Independents de Vila-real (ALIV) Víctor Viciedo, Pepe Llop i Pepe Montagut; l'alcaldessa de Borriana, María José Safont, i el regidor d'Agricultura, Vicent Granel; l'alcalde de Borriol, Héctor Ramos; la regidora d'Agricultura d'Almassora, Mª José Tormo; la regidora d'Agricultura de Betxí, Yolanda Millá; i una tècnica de la regidoria d'Agricultura de l'Ajuntament de Castelló.

Benlloch ha recordat que “a pesar que les competències en matèria d'agricultura no són exclusives de l'Ajuntament, veiem amb preocupació la problemàtica afegida que suposa aquesta plaga per a un sector que ha sigut fonamental en el desenvolupament econòmic i social de la nostra ciutat i que volem que continue generant riquesa i contribuint a la construcció de la nova Vila-real del segle XXI”. Per això, l'alcalde ha reiterat la voluntat del consistori d'ajudar, a través de l'oficina municipal del cotonet, a les cooperatives, comerços i agricultors “que tenen dificultat per a trobar tècnics que els puguen fer el cens o determinar si les seues finques estan afectades pel cotonet, investigar l'abast de la plaga, etc.”. “No ens hem quedat de braços plegats davant la greu situació que viu el nostre camp”, subratlla el primer edil, qui afig que “la trobada de hui forma part també de la nostra voluntat de diàleg i de treball conjunt perquè entre tots puguem garantir un futur per a la nostra citricultura”. De fet, l'oficina municipal contra el cotonet no és l'única acció impulsada des de l'Ajuntament de Vila-real per a ajudar el sector a combatre la plaga. El consistori té subscrit un conveni de 20.000 euros amb la Cooperativa Catòlic Agrària de Vila-real per a la creació d'un insectari on es cria l’Anagyrus aberiae, depredador del cotonet, així com un altre conveni amb la Universitat Politècnica de València per import de 5.000 euros per a la investigació i millora dels paranys amb feromones

Per part seua, el regidor d'Agricultura, José Ramón Ventura Chalmeta, ha valorat de manera positiva la reunió, en la qual també s'ha tractat la importància de col·laborar per a fer sentir la veu dels agricultors i difondre les seues reclamacions davant les administracions competents en la lluita contra el cotonet. El regidor ha detallat que l'oficina municipal impulsada per l'Ajuntament de Vila-real comptarà amb dos tècnics, enginyers agrònoms, que s'encarregaran de realitzar la valoració dels danys de la plaga en els cultius locals. A més, l'oficina, que se situarà en la seu de la Regidoria d'Agricultura (carrer Ponent Baix, 65), també disposarà d'un tècnic administratiu per a assessorar els agricultors en la tramitació de les sol·licituds d'ajudes per la plaga. L'horari de l'oficina serà els dilluns d'11.00 a 14.00 hores i els dimecres de 16.00 a 19.00 hores.

Pujar