elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real cedirà sòl a la Generalitat per a convertir l'estació experimental agrària en un centre de referència a la província

Vila-real cedirà sòl a la Generalitat per a convertir l'estació experimental agrària en un centre de referència a la província
  • Benlloch anuncia el projecte en el marc de la reordenació del polígon de la carretera d'Onda, que permetrà al consistori disposar de terreny

MÉS FOTOS
Vila-real cedirà sòl a la Generalitat per a convertir l'estació experimental agrària en un centre de referència a la província - (foto 2)
Vila-real cedirà sòl a la Generalitat per a convertir l'estació experimental agrària en un centre de referència a la província - (foto 3)

L'Ajuntament de Vila-real i la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica treballen en un projecte de redefinició i impuls de l'estació experimental agrària situada en la localitat. L'objectiu és convertir aquestes instal·lacions en un centre de referència a la província i la Comunitat Valenciana en la investigació i innovació en matèria agrària, i especialment en el camp de la citricultura. L'alcalde, José Benlloch, ha visitat aquests dies l'estació agrària, dependent de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), al costat del secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes, la directora general de Política Agrària Comuna, Maite Cháfer, i el regidor d'Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica, Energètica i Medi Ambient, José Ramón Ventura Chalmeta.

Benlloch emmarca aquesta actuació en el procés de reordenació de l'àrea industrial de la carretera d'Onda, que permetrà al consistori disposar de terrenys per a posar-los a la disposició de la Conselleria i d'aquesta manera “ampliar el magnífic espai que ja existeix en l'estació experimental, amb la finalitat de convertir-la en un centre d'investigació agrària més potent”. L'alcalde incideix en la voluntat de col·laboració entre totes dues administracions i assenyala que “encara que en els últims mesos els nostres esforços s'han centrat principalment en la lluita contra la pandèmia, no hem deixat de treballar per a planificar l'etapa post covid i per a definir la Vila-real de 2030”. En aquest sentit, l'Ajuntament de Vila-real es troba en ple procés de reordenació del polígon de la carretera d'Onda i “en breu donarem a conéixer la nova proposta per a convertir-lo en una zona industrial del segle XXI”. “Aquesta aposta per la indústria com un dels motors de Vila-real no vol dir que abandonem els nostres orígens, perquè volem ser també líders en el sector primari, l'agricultura”, afig el primer edil.

En aquest sentit, l'alcalde vila-realenc destaca la importància d'avançar en la investigació i la innovació per a combatre les plagues en la citricultura, de manera especial en la cerca de solucions al cotonet, que tantes pèrdues està ocasionant al sector. La transformació de l'àrea industrial de la carretera d'Onda i l'impuls a l'estació experimental agrària de Vila-real es completen amb un altre gran projecte vinculat a l'agricultura com és la modernització del reg en la partida Pinella, una inversió que el consistori suporta econòmicament i que ha sigut impulsada per l'Agrupació de Regants Pinella, el Sindicat Central d'Aigües del Riu Millars i la Comunitat de Regants Canal de la Cota 100.

Per part seua, el secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, ha explicat que la voluntat de la Conselleria és fer de l'estació experimental agrària de Vila-real, l'única que existeix a la província, una referència, sobretot en l'àmbit de la citricultura, i un centre arrelat en el territori, a través de la col·laboració amb l'Ajuntament. Maite Cháfer, directora general de Política Agrària Comuna, ha apostat per convertir les estacions experimentals en un aparador en la investigació i la innovació en àmbits com la sanitat vegetal, sobretot quant al control biològic, i en general en tots els aspectes que permeten donar un futur a la citricultura. Per això, també ha abundat en la necessitat d'incentivar la cooperació amb l'administració local i amb el sector agrari de la província “per a continuar innovant en l'experimentació agrària”.

El regidor d'Agricultura, José Ramón Ventura Chalmeta, ha manifestat la intenció de l'Ajuntament que l'estació experimental agrària siga un “punt de suport per als nostres agricultors” i un espai de col·laboració entre administracions, acollint també iniciatives municipals com els cursos d'agricultura ecològica i altres accions formatives perquè “Vila-real no pot viure d'esquena a l'agricultura”.

Pujar