elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real atén més d'un centenar de persones ucraïneses en l'Oficina de Coordinació d'Ajuda Humanitària

  Més d'un centenar d'ucraïnesos i ucraïneses han rebut atenció en l'Oficina de Coordinació d'Ajuda Humanitària-Crisi Ucraïna habilitada per l'Ajuntament de Vila-real per a atendre les persones refugiades a conseqüència de la invasió russa. Aquest servei, creat per a prestar tota l'ajuda possible per part de l'administració local, en col·laboració amb altres administracions i ONG, i canalitzar la resposta de solidaritat sorgida a la ciutat arran del conflicte bèl·lic, ha oferit informació i ajuda urgent, com a estada provisional o articles de primera necessitat.

  La primera tinenta d'alcalde i coordinadora de la Mesa de coordinació permanent del Pla municipal d'ajuda humanitària-crisi Ucraïna, Silvia Gómez, ha destacat el treball realitzat des d'aquesta oficina, coordinada per Sebastián Muriel, i a través de la qual “hem posat tots els mitjans al nostre abast i conjuminat esforços amb la societat civil, que també s'ha bolcat a ajudar al poble ucraïnés, demostrant una vegada més que som una ciutat solidària i integradora”. “En aquesta nova Vila-real del segle XXI que estem construint entre tots i totes, ens sentim especialment orgullosos de la vocació solidària de la nostra ciutat”, remarca.

  Fins a finals de 2022, l'Ajuntament de Vila-real havia atés un total de 107 persones i empadronat a un total de 86 ciutadans ucraïnesos. Cal assenyalar que d'aquestes persones, 41 eren menors d'edat dels quals 31 es trobaven en edat d’escolarització pel que es va procedir a escolaritzar-los entre els diferents instituts i col·legis de Vila-real, principalment en els centres CEIP Carles Sarthou, CEIP Pascual Nácher, CEIP José Soriano i IES Francesc Tàrrega. A més, 12 xiquets amb edats compreses entre els 4 i els 14 anys van poder formar part durant tot l'estiu de l’Aplec d’Estiu, organitzat per la Regidoria de Serveis Socials.

  Les persones empadronades es dividien en un total de 30 unitats familiars, de les quals 4 (13 persones) van ser allotjades provisionalment en l'alberg municipal de manera extraordinària, a causa de la seua precarietat de recursos; 8 (26 persones) van ser traslladades a un Centre d'Atenció Temporal d'Emergència i 19 unitats familiars (47 persones) van ser usuàries de l'atenció per part de Serveis Socials assignant-se'ls un treballador social a aquest efecte.

  Silvia Gómez ha subratllat que “en tot moment hem treballat en coordinació i col·laboració constant entre els departaments municipals i les entitats de la ciutat, que s'han bolcat a ajudar al poble ucraïnés”. Així, la regidora ha agraït de manera especial la labor de Creu Roja, els departaments de Serveis Socials i Protecció Civil, a més dels Serveis Públics de Vila-real, Càritas, Fundació Tots Units i les associacions de veïns. Cal destacar el treball dels col·lectius veïnals a l'hora de canalitzar l'ajuda ciutadana, ja que van posar a disposició els seus locals per a la recollida dels aliments de primera necessitat, material sanitari i tèxtil, seguint les instruccions de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. Posteriorment, aquestes donacions es van traslladar a instal·lacions de la Diputació de Castelló per part de Protecció Civil o els Serveis Públics de Vila-real. Fins a final de 2022 es van comptabilitzar més de 40 viatges de furgons amb aliments, entre altres materials.

  Finalment, des de l'oficina de coordinació també posen en relleu l'ajuda prestada per Creu Roja, amb un total de 165 seguiments i diferents accions orientades a la socialització i inclusió. Així, l'organització ha impartit classes de castellà a un total de 13 persones; ha dut a terme 30 accions orientatives d'índole social, jurídica, laboral o personal. Els voluntaris i voluntàries de Creu Roja també van realitzar fins a sis trasllats de famílies al Centre d'Atenció Temporal d'emergència i un total de 160 accions de lliurament econòmic, principalment d'alimentació i òptica. També van proporcionar informació laboral, sanitària o social; i van realitzar diferents acompanyaments en l'àmbit de tràmits i gestions.

  Pujar