elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real aprova un pressupost de 53,5 milions que reforça els serveis públics i l'ajuda a les persones i redueix el deute

Vila-real aprova un pressupost de 53,5 milions que reforça els serveis públics i l'ajuda a les persones i redueix el deute

   El Ple de l'Ajuntament de Vila-real ha aprovat el pressupost de 2023 que ascendeix a 53.515.000 euros i que té com a eixos centrals el reforç dels serveis públics, l'ajuda a les persones i la reducció de l'endeutament per a poder fer front a l'arribada de fons europeus. L'equip de govern de PSPV i Unides Podem ha defensat uns comptes que compten amb l'informe favorable de la Intervenció municipal i que mantenen l'aposta per l'aliança social amb 3,5 milions en convenis amb entitats locals. El pressupost ha tirat avant amb els vots favorables del govern local i la negativa de l'oposició en un ple que també ha donat llum verda a la plantilla pressupostària de 2023.

  El regidor d'Hisenda, Xus Madrigal, ha incidit en què els comptes són les millors possibles en un moment de dificultats com l'actual, amb la crisi i l'escalada de preus, que se sumen al llast de l'urbanisme i el deute del PP –que han suposat el pagament de més de 60 milions d'euros des de 2011- i l'impacte de la pandèmia, que supera els 5 milions d'euros. “Davant aquesta situació, les nostres prioritats són garantir els serveis públics, amb quasi 3 milions d'euros més per a contractes com la gestió dels residus o el manteniment de col·legis, i l'ajuda a les persones, a través dels 3,5 milions d'euros en convenis perquè siguen les associacions i entitats les que decidisquen en què necessiten gastar els diners dels seus impostos”, ha subratllat Madrigal. “Hem demostrat que sabem gestionar les crisis, com ja vam fer en 2011 i durant la pandèmia, i ara tornem a haver de prendre mesures en la línia de garantir l'ajuda a les persones i la prestació de serveis públics, amb accions com la bonificació de l'IBI a comerços i hostaleria i l'augment de les ajudes a entitats socials”, ha afegit.

  El responsable d'Hisenda ha recordat que “lamentablement, aquestes prioritats ens faran aparcar projectes als quals no renunciem però que ara poden esperar una mica al fet que la situació econòmica millore”. Sobre aquest tema, el regidor s'ha referit també al fet que el capítol d'inversions, que ascendeix a 1.321.840 euros no contempla grans obres perquè d'aquesta quantitat, 510.000 euros es destinaran a pagar la sentència per “el empastre del PP” en els terrenys del Centre de Tecnificació Esportiva. Altres 503.000 euros corresponen al projecte de rehabilitació de l'alberg del Termet, dels quals 360.000 euros els aporta la Diputació, i 153.857 euros per a la construcció de nínxols en el cementeri, mentre que la resta del capítol d'inversions és per a xicotets projectes, com els 86.000 euros per a equips de procés de ciberseguretat.

  Malgrat això, Madrigal defensa que “això no vol dir que renunciem a continuar avançant” i la prova és que un altre dels eixos del pressupost aprovat hui és “la reducció de l'endeutament generat per l'anterior govern del PP, que baixa al 53%, i que continuarem rebaixant perquè finalment les inversions les pagarem amb recursos ordinaris i no a través de préstec”. “D'aquesta manera, estarem preparats per a fer front a la part que ens corresponga per l'arribada dels fons europeus que hem sol·licitat per a projectes com el nou Centre Cultural l'Hospital o el parc fluvial Vila-real Connexió Millars”, conclou el regidor, qui afig que “aquests pressupostos estan elaborats pensant en el futur de Vila-real, en l'Agenda Urbana aprovada amb un ampli consens i sobre la que construirem la nova Vila-real del segle XXI, solidària, inclusiva, d'oportunitats, sostenible i innovadora”.

  D'altra banda, el Ple també ha aprovat, amb els vots del PSPV i Unides Podem, l'abstenció de Ciutadans i Compromís i el vot en contra de PP i Vox, la plantilla pressupostària de 2023. El regidor de Recursos Humans, Álvaro Escorihuela, ha explicat que, malgrat les dificultats econòmiques i limitacions normatives, la plantilla contempla 13 noves places –de les quals 11 corresponen a amortització i dues són de nova creació- i que reforçaran la seguretat jurídica i tècnica de departaments essencials com els Serveis Socials. A més, es mantenen els programes temporals i s'implanta un nou programa amb dos tècnics en recursos humans per a desenvolupar el procés d'estabilització que afecta el 25% de la plantilla que ara és interina i en els pròxims dos anys passarà a ser fixa.

   

  Pujar