elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real aprofundeix en la implantació del model de ciutat intel·ligent amb un nou contracte de telecomunicacions

Vila-real aprofundeix en la implantació del model de ciutat intel·ligent amb un nou contracte de telecomunicacions
  • Telefònica prestarà el servei durant els pròxims quatre anys amb el repte de crear la Vila-real 5.0 a través de la sensorització i monitoratge de la ciutat

L'Ajuntament de Vila-real ha rubricat el nou contracte de telecomunicacions, adjudicat a Telefónica, amb el qual la ciutat camina cap a un model intel·ligent, amb la sensorització i monitoratge de serveis públics a través de la plataforma Fiware, entre altres millores. El contracte, amb una duració de quatre anys i un import anual de 339.768 euros, contempla una sèrie de serveis addicionals a la xarxa de telefonia i internet, enfocats a fer el salt a la Vila-real 5.0. L'alcalde, José Benlloch, ha rubricat l'adjudicació al costat del responsable d'Administració Pública de Telefónica a la Comunitat Valenciana, José Manuel Plaza, i el responsable d'Administració Local, Jorge García Cervera. També han estat presents en la signatura el regidor de Serveis Públics, Xus Madrigal, l'ex regidor de l'àrea, Francisco Valverde, i el cap de l'àrea de Telecomunicacions de l'Ajuntament de Vila-real, Pepe Hidalgo.

“Com a Ciutat de la Ciència i la Innovació, Vila-real té en un gegant de les telecomunicacions com Telefónica un gran aliat per a dissenyar la ciutat del futur, una Vila-real tecnològica, digital i sostenible, que innove en la prestació de serveis públics per a millorar la resposta a les necessitats de la ciutadania i també per a optimitzar els recursos municipals i reduir l'impacte mediambiental”, assegura l'alcalde. “A Vila-real ja hem recorregut camí amb avanços com la instal·lació dels 150 quilòmetres de fibra òptica de l'Ajuntament”, incideix Benlloch. Aquesta xarxa distribueix senyal als 43 edificis municipals, la qual cosa suposa un estalvi de 361.250 euros anuals. Telefónica aprofitarà aquesta xarxa i sumarà les seues innovacions com la xarxa intel·ligent i la xarxa 5G en tota la ciutat.

A més de les prestacions en telefonia fixa i mòbil per a donar resposta a les necessitats de treball del personal municipal, cal destacar que pel que fa al servei wifi, el nou contracte contempla la renovació de tots els punts d'accés externs i interns amb la xarxa d'última generació WIFI6 d'Huawei, empresa tecnològica amb la qual l'Ajuntament de Vila-real també manté una aliança en l'àmbit de la innovació i les noves tecnologies. També s'inclou la integració del servei WIFI4EU per a accés dels ciutadans i l'extensió del servei a tots els edificis municipals i diferents zones de la ciutat, així com la integració del servei wifi amb dispositius de la via pública per a la sensorització de la ciutat. Quant a l'accés a internet, s'incrementa en un 100% la velocitat d'accés en tots els edificis municipals.

Com a serveis addicionals per a implantar la Vila-real 5.0 i el model de ciutat intel·ligent, una de les principals novetats és la posada en marxa de la plataforma de la ciutat Fiware, oberta i seguint els estàndards europeus. Entre les aplicacions instal·lades o en previsió de posar en marxa en 2022 en aquesta plataforma destaquen; el mesurament dels nivells de qualitat de l'aire, el reg intel·ligent en jardins, control de l'enllumenat, estalvi energètic en edificis municipals, control d'accessos a la ciutat i de fonts ornamentals, així com el monitoratge de la xarxa d'aigua i de clavegueram.

A més, amb la finalitat d'aprofitar les possibilitats de la plataforma Fiware, s'inclouen clàusules smart en les licitacions dels contractes de l'autobús urbà, la recollida de residus i neteja viària, el servei de préstec de bicicletes Bicivila’t, les càmeres per al control del trànsit i la seguretat en la via pública o el projecte d'energia renovable en 11 col·legis de la ciutat, amb la instal·lació de plaques solars.

Cal destacar que abans que acabe l'any està previst realitzar una jornada tecnològica amb Telefónica i Huawei perquè empreses, comerços, autònoms, etc. puguen conéixer el projecte de ciutat tecnològica de l'Ajuntament de Vila-real.

Pujar