elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UPCCA constata que el consum de drogues en els joves baixa però augmenten els problemes de salut mental

La UPCCA constata que el consum de drogues en els joves baixa però augmenten els problemes de salut mental

  La regidora de Sanitat, Silvia Gómez, i el tècnic de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA), José Gisbert, han presentat la memòria de 2021 de la UPCCA, un estudi que ha servit per a conéixer els efectes i canvis produïts per la pandèmia quant a addiccions com el consum d'alcohol i drogues, l'aparició de noves addiccions com els videojocs o l'increment de problemes de salut mental en els joves. La regidora Silvia Gómez apunta que “els últims dos anys han estat molt marcats per les restriccions per la pandèmia i la UPCCA, la labor de la qual és encarregar-se de complir els objectius marcats pel pla municipal de drogodependències per a la prevenció de les addiccions, també ha hagut de buscar noves maneres d'arribar a la ciutadania”.

  “La UPCCA i el centre de dia Lluís Alcanyís són els dos serveis municipals de prevenció i atenció de drogodependències. Treballem en un pla de quatre anys de duració que acabava en 2020, però amb arribada de la pandèmia el pla va haver de ser prorrogat”, assegura Gisbert. “La pandèmia ha portat escenaris pels quals mai abans havíem transitat i, en el cas de les addiccions, ara comencem a veure les seues conseqüències, per la qual cosa podem començar a planificar les accions preventives a quatre anys vista”, afig.

  Un dels grans avanços en 2021 ha sigut la creació del projecte pilot d'oci alternatiu A on?, un espai en el qual els joves d'entre 14 i 25 anys autogestionen el seu oci. Té com a finalitat crear un espai segur i saludable en el qual els joves tinguen la llibertat de crear les seues pròpies formes d'oci, amb total llibertat i confiança, però amb l'ajuda de monitors i educadors que puguen ajudar-los en tot el que necessiten. Quant a les dades recaptades per la UPCCA, s'ha observat un creixement de problemes de salut mental com l'ansietat, depressió o autolesions en els joves arran de la pandèmia. Fet que coincideix amb l'augment de les intervencions del servei d'informació i assessorament sobre prevenció de les addiccions, també gestionat per la UPCCA, en el qual s'ha percebut un augment de les peticions d'assessorament en adults en relació a problemes sobre l'estat d'ànim, als quals també s'unien problemes d'automedicació.

  Sobre les dades de l'enquesta de consum de drogues realitzada per la UPCCA cada dos anys, s'ha observat que els adolescents que bevien alcohol abans de la pandèmia han reduït el seu consum respecte a l'enquesta anterior, però per contra, els qui fumaven haixix o marihuana durant la pandèmia han augmentat el consum, especialment els homes; i les apostes en jocs d'atzar o apostes esportives per internet s'han mantingut. “Arran de les restriccions de la pandèmia, el temps d'oci està sent substituït per un major ús d'internet, veiem que les normes i el control dels pares s'ha relaxat i són més permissius sobre les hores que els seus fills passen connectats, usant les xarxes socials o amb videojocs”, afirma Gisbert. Com a dada positiva, explica que en els anys que porten realitzant l'enquesta és l'any amb menor nombre d'adolescents consumidors de qualsevol tipus de droga, la qual cosa podria ser un indicatiu que l'ús d'aquestes substàncies s'està veient desplaçat per altres tipus de diversió.

  D'altra banda, la UPCCA té a la disposició dels ciutadans un servei d'atenció de dubtes o problemes relacionats amb les drogues i conductes addictives, que durant 2021 va atendre 114 consultes, 65 més que l'any 2020.

  Pujar