elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La taxa d'atur de Vila-real, la menor d'entre els municipis valencians de més de 40.000 habitants

La taxa d'atur de Vila-real, la menor d'entre els municipis valencians de més de 40.000 habitants
  • Benlloch al·ludeix a la capacitat d'innovació, la superació del teixit socioeconòmic i l'aliança amb la societat civil com a assoliments d'aquest avanç

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha mantingut hui una trobada amb l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i una delegació de representants socials i econòmics de la ciutat amb motiu de l'excel·lent evolució que el municipi ha experimentat en els últims cinc anys en matèria d'ocupació. Vila-real encadena 18 mesos consecutius com la ciutat de més de 40.000 habitants amb menys atur de la Comunitat Valenciana, amb una taxa del 11,9% al tancament de 2021, que encara es veurà reduïda segons les últimes dades d'atur registrat ja que al gener de 2022 la xifra de persones demandants d'ocupació ha baixat a 3.007. A més, des de 2017, Vila-real ha sigut líder en ocupació en el 80% dels mesos, un assoliment que l'alcalde ha atribuït a la capacitat d'innovació i superació del teixit econòmic social i al model d'aliança amb la societat civil que l'equip de govern porta impulsant des de 2011.

Benlloch ha agraït el reconeixement del president del Consell “a una ciutat com Vila-real, innovadora, que intenta modernitzar-se i tirar avant en els moments de dificultat per a caminar cap al futur”. També ha agraït a Puig la contribució del govern valencià al creixement econòmic de Vila-real. L'alcalde ha volgut acudir a la reunió, que s'ha prolongat durant quasi una hora i mitja, acompanyat per “les entitats econòmiques i socials que han fet possible aquest èxit, perquè puguen explicar al president el projecte de ciutat en el qual treballem, quin ha sigut l'èxit de la nostra aliança i plantejar els nous reptes que tenim per davant amb l'objectiu de construir, entre tots, la nova Vila-real del segle XXI, sempre des del principi de millora contínua”.

Per part seua, Ximo Puig ha reconegut el lideratge de Vila-real en matèria d'ocupació i ha subratllat que “aquest assoliment té a veure amb la capacitat de connexió entre els diferents sectors socials, el consens i la interacció entre ells”. Gràcies a aquesta unió, la ciutat “ha aconseguit tindre la meitat d'aturats que en 2015, amb al voltant de 3.000 persones parades en l'actualitat”. Amb tot, el president ha recordat que és necessari continuar treballant en la creació d'ocupació i la reducció de les xifres d'atur perquè “una única persona en atur ja és un problema per a tots”. Puig ha recordat que la Generalitat ha contribuït a la recuperació econòmica i social de Vila-real amb més de 15 milions per a la promoció i les polítiques actives d'ocupació, alguna cosa que, unit a la inversió de prop de 4 milions d'euros en la millora dels polígons industrials, “està donant resultats”.

En representació dels agents socials i econòmics de Vila-real han participat el president de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Enric Portalés, el president de l'Associació Nacional de Frites, Esmalts i Colors Ceràmics (Anffecc), Joaquín Font de Mora, la presidenta de la Cambra de Comerç de Castelló, Lola Guillamón, el director de la Càtedra d'Innovació Ceràmica, Juan Carda, el president de la Cooperativa Catòlic Agrària, Juanjo Ortells, el president de la Fundació Globalis, Juan Vicente Bono, la presidenta de la Unió de Comerç de Vila-real (Ucovi), Carmen Gil, el president de l'Associació d'Hostaleria i Oci de Vila-real (Ashiovi), Emilio Miralles, i el responsable de Relacions Institucionals del Villarreal CF, Marcos Senna. Tots ells han agraït l'oportunitat brindada per l'alcalde per a poder compartir amb el president del Consell els avanços i assoliments que cadascun d'aquests sectors ha aconseguit en els últims anys a Vila-real, així com els principals reptes que afronten en els pròxims anys per a continuar en la senda del creixement i la recuperació.

Benlloch ha posat en relleu l'aportació de la Generalitat al desenvolupament i creixement de Vila-real en els últims anys, col·laborant també amb moltes de les entitats que hui han sigut presents en la reunió com la Càtedra d'Innovació Ceràmica, la Fundació Globalis, la Fundació Caixa Rural o Ucovi. A més, ha posat l'accent en la inversió en programes d'ocupació que, de la mà del Consell, l'Ajuntament ha implementat en els últims cinc anys, amb una inversió de 10 milions d'euros i 800 persones beneficiàries. A això s'uneixen altres aportacions com els més de 4,6 milions d'euros del Fons de Cooperació que des de 2017 han injectat a l'Ajuntament entre la Generalitat i la Diputació. En infraestructures, Benlloch ha destacat la ronda Sud-oest, amb 7,8 milions de pressupost, així com l'aposta decidida per l'ampliació i millora de l'Hospital Universitari de la Plana.

Els prop de 4 milions d'euros en la modernització de polígons també formen part de la contribució del govern autonòmic a la recuperació econòmica de Vila-real, al costat dels 1,3 milions del Pla Resistir en ajudes directes als sectors econòmics més perjudicats per la pandèmia. En l'àmbit social, Vila-real compta amb prop de 150 places concertades per la Generalitat en el centre de dia d'Alzheimer, la residència i el centre de rehabilitació i integració social de la Fundació Manantial per a persones amb malaltia mental, que se sumen a la resta de recursos sociosanitaris del municipi. I en l'apartat cultural, el suport al FITCarrer s'ha traduït en una aportació de 216.000 euros des de 2015.

El primer edil ha agraït al president tot aquest suport explícit a la ciutat i també ha lloat la capacitat que han tingut les entitats i els agents socioeconòmics de la ciutat de “treballar junts per a aprofitar aquestes oportunitats”.

L'alcalde ha defensat el model d'aliança amb la societat civil “que ens ajuda a avançar cap a la nova Vila-real del segle XXI amb projectes de futur que, en col·laboració amb la Generalitat, farem realitat com l'Institut d'Investigacions Agràries, el quart IES, el centre integrat de Formació Professional, el parc fluvial del Millars, la reactivació del polígon del clúster de la innovació ceràmica, el quart centre de salut, l'ampliació de l'Hospital de la Plana, l'ampliació de la residència de discapacitats i el centre d'educació especial, el nou centre de majors i el centre de dia de dany cerebral”.

Pujar