elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Restaurat el Xiquet Jesús del convent de Vila-real: així ha sigut el procés de conservació realitzat per la Diputació de Castelló

Niño Jesús restaurat
Niño Jesús restaurat
  • La mare abadessa del convent ha confirmat que la talla de tot just 12 centímetres va arribar a les Clarisses en 1540 encara que està a Vila-real des de 1836

Màxima expectació este migdia en el Museu del Pouet del Sant, de la Basílica de Sant Pasqual de Vila-real, per a la presentació de la restauració del Xiquet Jesús, una xicoteta talla de tot just 12 centímetres que està en el convent de les mares Clarisses de Vila-real des de 1836.

No obstant això, la mare abadessa, Mª Dolores Pérez, ha confirmat este matí durant la presentació que la talla ja estava en propietat de la congregació des de 1540.

La mare abadessa ha assegurat que “hui és un dia molt feliç” perquè “el Xiquet torna a la seua casa gràcies a l'esforç de molts”.


En quin ha consistit el procés de conservació i restauració?

La imatge ha sigut restaurada en el servici de restauració de la Diputació de Castelló. Durant l'any que ha durat el procés, les restauradores han inserit els dits que li faltaven a les mans del Xiquet Jesús. Per a això han usat cera adhesiva i cera natural d'abelles acolorida mitjançant l'addició de pigments en pols i modelada amb l'ajuda d'espàtula calenta.

Quant als fragments solts de cera original, han sigut adherits amb polimero termoplàstic i la cera pigmentada original, que es trobava deteriorada, ha sigut reintegrada amb ajuda de resines sintètiques usant la tècnica del puntillisme.

Per part seua, per als tractaments del tèxtil, que es trobava trencat, mal cosit i arrugat, des del servici de restauració van externalitzar esta part per a procedir a la neteja per microaspiració, es van llavar les peces d'encaix i humidificaron els altres teixits per a eliminar deformacions i arrugues.

Així mateix, per a la consolidació dels teixits de base, es van emprar suports parcials de teixit de seda adequant-los tant en lligament com en color a cada àrea.

Finalment, es va realitzar la consolidació amb fil de seda i punt de restauració, així com la fixació dels elements metàl·lics. Es van col·locar encapsulats de niló net en la zona de la còfia.
Esta és la segona peça de cera del Museu del Pouet del Sant restaurada per la Diputació de Castelló, l'altra és el bust de la Verge Dolorosa, i per a fer els treballs, les restauradores van haver de documentar-se com restaurar peces fetes de cera.

Unitat de les administracions

En esta presentació s'ha posat en valor la importància de la unitat institucional per a la protecció i conservació del patrimoni.

En este sentit, el vicepresident provincial, Héctor Folgado, ha indicat que hi ha tres elements que impulsen la conservació del llegat que van deixar els avantpassats: les administracions compromeses, el servici de restauració referent a la província i la societat civil com l'Associació Amics del Pouet del Sant.

Folgado ha assegurat, a més, que “Vila-real té un lloc destacat” en el servici de restauració de la Diputació de Castelló, per la quantitat d'imatges i elements que s'han conservat gràcies als professionals del servici, als quals ha agraït la seua dedicació.

Així mateix, Folgado ha assenyalat que l'aposta per la restauració de les imatges com la del Xiquet Jesús és una “aposta pel turisme perquè genera economia i per respectar la història com a poble”.

Per part seua, l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha posat en valor el Xiquet Jesús com “un dels símbols més importants del cristianisme”, una imatge restaurada en la qual “el Xiquet Jesús està amb els braços oberts, és humil, el fill de Déu s'ha fet home i és una imatge de l'esperança”.

Benlloch ha mostrat el seu compromís per la “defensa” i “protecció” del patrimoni” perquè “l'art és important per a transmetre valors”.

Pujar