6 d’agost de 2020 6/8/20

Els materials avançats, la indústria, l’agricultura i la salut i l’esport centren la tercera edició de Destaca

Els materials avançats, la indústria, l’agricultura i la salut i l’esport centren la tercera edició de Destaca - (foto 1)

  La primera fira de transferència de coneixement científic i tecnològic de la Comunitat Valenciana, Destaca, que a més s'ha convertit en tot un referent a Espanya, torna els dies 14, 15 i 16 de novembre a Vila-real per a celebrar la seua tercera edició amb un nou enfocament basat en els materials avançats; la indústria, energia i economia circular; l'agricultura i alimentació i els reptes i per a la millora de la competitivitat, i la salut i l'esport com a eixos fonamentals.

  Així mateix, l'esdeveniment, que se celebra de manera biennal al Centre de Congressos, Fires i Trobades, tornarà a apostar per un dels pilars bàsics que forma part del seu ADN, com és la divulgació, amb l'objectiu d'acostar la ciència als més joves.

  L'alcalde, José Benlloch, i el director de la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real, de la Universitat Jaume I (UJI), Juan Carda, han presentat aquesta nova edició de "una de les iniciatives de les quals més orgullosos ens sentim", afirma Benlloch. El primer edil ha destacat que l'aposta per aquest esdeveniment és sinònim de "sembrar" per a "adaptar-nos al futur en millors condicions". Així, ha recordat que l'impuls d'un canvi de model econòmic va començar en 2011, un any abans que Vila-real rebera el títol de Ciutat de la Ciència i la Innovació, que va suposar l'inici d'una sèrie de canvis i reconeixements que van implicar també l'arribada de la Seu de la Plana de l'UJI o l'entrada a la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació, que actualment presideix la ciutat.

  "Sempre hem tingut clar que el treball havia de ser conjunt entre l'Administració pública, la societat civil i el sector del coneixement, com les universitats, i així hem treballat tot aquest temps des dels tres àmbits per a posar en valor tot el talent i el potencial que té la ciutat, i que es canalitza i es mostra al món des del 2014 gràcies al naixement de la fira Destaca", apunta Benlloch.

  L'èxit de la primera edició i la consolidació de la segona trobada, en 2016, amb més de 12.000 persones, és un altre dels punts que tant Benlloch com Carda han destacat de l'esdeveniment, assegurant que esperen superar la participació en 2018.

  "Des del dia en què es tanca una fira fins que comença la següent, durant dos anys, es treballa perquè tot estiga a punt i açò és fruit de moltes persones i entitats implicades, que cada any se superen", afirma Carda. D'aquesta manera, entre la trentena d'expositors d'empreses, ajuntaments i entitats, es troben PortCastelló, Aerocas, Globalism Escal, la Cambra de Comerç, ATC, FUE i diferents instituts de recerca. "La fira comptarà amb un complet programa científic, que donarem a conèixer en pròxims dies, però que donarà resposta als reptes més importants als quals s'enfronta el sistema econòmic local i provincial", indica el director de la Càtedra, qui a més ha anunciat que Bulgària és el país convidat enguany, a través de nombrosos científics i ponents que donaran a conèixer nous avanços.

  Així mateix, cal destacar que, en l'àmbit de la divulgació, un dels punts forts de la fira, ja hi ha confirmats més de 800 xiquets de diferents centres educatius de Vila-real i de la província, que tindran activitats demostratives sobre robòtica, realitat virtual, impressió 3D, làser o laboratori de química. "Tenim la constància que gràcies a aquestes activitats hi ha un major interès per part dels joves a formar-se en l'àmbit científic, una qüestió molt important per al nostre futur", apunta Benlloch.

  D'altra banda, Destaca incorporarà en aquesta tercera edició l'àrea d'Open Innovation (innovació col·laborativa), en el marc de Focus Pime i Emprenedoria, amb la participació de Becsa, Cajamar i Zschimmer&Schwarz, fomentant l'intercanvi de coneixement entre empreses i investigadors externs. Una altra novetat és la participació de start-ups, amb un àrea pròpia en la fira i una desena d'estands, amb l'objectiu de posar en contacte empreses consolidades amb negocis nous per a facilitar la transferència de coneixement i l'ecosistema innovador.

  "Vila-real és un referent gràcies a Destaca i a tot el treball previ realitzat per a canviar el model productiu, per la qual cosa esperem que la fira torne a ser un èxit", ha apuntat Benlloch, al mateix temps que posa de manifest l'aposta per les marques de ciutat de la Ciència i la Innovació, de Congressos i Esdeveniments i de la Salut i l'Esport.

   

  Pujar