elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La II Jornada de Patrimoni Hidràulic dedicada als canals de reg congrega desenes de persones a Vila-real

La II Jornada de Patrimoni Hidràulic dedicada als canals de reg congrega desenes de persones a Vila-real
  MÉS FOTOS
  La II Jornada de Patrimoni Hidràulic dedicada als canals de reg congrega desenes de persones a Vila-real - (foto 2)
  La II Jornada de Patrimoni Hidràulic dedicada als canals de reg congrega desenes de persones a Vila-real - (foto 3)

  La Jornada de Patrimoni Hidràulic, organitzada per la Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de la Universitat Jaume I i la Comunitat de Regants de Vila-real, ha congregat més de 50 persones. L’acte, emmarcat dins de les accions del 750 aniversari de la construcció de la Séquia Major de Vila-real, ha comptat amb la col·laboració del projecte H₂OMAP (projecte europeu ERASMUS+ KA201 de la Càtedra FACSA-UJI) i l’Ajuntament de Vila-real.

  La primera edició de les Jornades de Patrimoni Hidràulic de la Càtedra FACSA-UJI es va dur a terme en 2017 i va girar entorn dels molins fariners. L’èxit va ser tal que, des de la Càtedra FACSA-UJI, s’ha continuat participant en accions lligades al patrimoni hidràulic, com ara la creació d’un blog i la coordinació del projecte europeu H₂OMAP. En aquesta ocasió, per a celebrar la segona jornada s’ha seleccionat com a temàtica principal les séquies, uns elements molt representatius del patrimoni de la nostra província.

  La jornada, celebrada en la sala d’actes de la Comunitat de Regants de Vila-real, ha reunit experts historiadors, representants de diferents comunitats de regants, estudiants i particulars, tots de diferents franges d’edat però amb un interès en comú: la seua passió pel patrimoni hidràulic. A tots ells els han donat la benvinguda Emili Obiol, regidor de Territori, Patrimoni i Mobilitat Urbana de l’Ajuntament de Vila-real; Luis Basiero, director de l’Àrea de Sanejament i Depuració de FACSA; Pascual Broch, president de la Comunitat de Regants de Vila-real, i Sergio Xiva, director de la Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de l’UJI. A l’acte també han acudit els regidors de l’Ajuntament de Vila-real Xus Madrigal, Maria Fajardo i Irene Herrero.

  Sergi Selma, professor de la Universitat Jaume I, ha sigut l’encarregat d’obrir les ponències d’experts explicant els canvis i continuïtats que ha experimentat l’horta de la Plana del riu Millars al llarg de la història, des de l’època medieval fins a la moderna.

  Per part seua, l’investigador postdoctoral de la Universitat de València Ferran Esquilache ha portat els assistents als segles XIII i XIV per a presentar les múltiples transformacions que es van realitzar en els espais irrigats de l’horta de València i de l’horta de la Plana de Castelló arran de la conquesta i de la colonització cristiana del Regne de València.

  Al seu torn, el professor de la Universitat de Granada José M. Martín Civantos ha aportat la visió dels sistemes històrics de regadiu del territori de l’antic Regne de Granada per a posar-los en valor com a socioecosistemes sostenibles i resilients per al futur.

  Malgrat no poder assistir a la jornada, el catedràtic de la Universitat d’Alacant Gregorio Canales hi ha volgut estar present en format en línia per a poder acostar el territori del Baix Segura i les dificultats que aquest ha sofert a tots els assistents.

  Finalment, Delia Trifi, investigadora de la Càtedra FACSA de la Universitat Jaume I, ha aprofitat la seua ponència per a mostrar el projecte H₂OMAP, un projecte que té com a objectiu sensibilitzar sobre la importància de l’aigua i el patrimoni hidràulic a través de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) entre l’alumnat de secundària de centres educatius de Portugal, Itàlia i Espanya. Durant la seua ponència, ha explicat algunes de les accions que s’hi han dut a terme i ha mostrat la multiplataforma que s’està desenvolupant per a localitzar elements del patrimoni hidràulic en un mapa i introduir informació amb la finalitat de contar la història que hi ha darrere de cadascun.

  Per a concloure la jornada, Sergio Chiva ha aprofitat per a agrair als ponents tot el treball que estan desenvolupant, així com a tots els assistents per acudir a l'esdeveniment i ha recalcat la necessitat de continuar realitzant aquestes accions per a posar en valor el patrimoni hidràulic entre la societat.

  La II Jornada de Patrimoni Hidràulic forma part de les activitats de divulgació en l’àmbit no universitari de la Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de la Universitat Jaume I de Castelló.

  Pujar