28 de setembre de 2020 28/9/20

La jornada Nàixer a Vila-real recorda els 50 anys de naixements a la ciutat

    La ciutat de Vila-real retrà homenatge a la figura de les comares en una jornada especial que, coordinada per les Escoles de Salut de la Plana i patrocinada per l'Ajuntament de Vila-real, reunirà experiències d'ahir i de hui en l'atenció a l'embaràs. La jornada Nàixer a Vila-real tindrà lloc el 12 de desembre, a partir de les 10.00 hores, a la Biblioteca Universitària del Coneixement.

    “Fins a fa només 50 anys, els bebès naixien a Vila-real assistits per una comare a les cases. Ara, comptem a la nostra ciutat amb un centre sanitari de referència en l'atenció al part. Amb aquesta jornada volem homenatjar i posar en valor la importància de les comares en la història de Vila-real i l'excel·lent treball que fa en l'actualitat l'Hospital de la Plana”, assenyala la regidora d’Igualtat i responsable del projecte Vila-real, Ciutat Educadora, Rosario Royo.

    Amb aquest objectiu, la sessió recorrerà el paper de les comares al llarg de la història de la mà dels seus protagonistes i expertes. La xarrada de Maria José Alemany, professora de l'Escola Universitària d'Infermeria de València, servirà com a marc de la trobada amb un repàs a la Història de l'atenció a les embarassades i el rol de les comares. Dues taules d'experiències aportaran la visió pràctica de l'ahir i de l'actualitat, de la mà de representants dels centres sanitaris de Vila-real i de la comare supervisora del paritori de l'Hospital de la Plana, Sole Carreguí. Per a la taula d'experiències d'ahir, la jornada comptarà amb les comares vila-realenques M. Pilar Pons i Fina Pilar Asensio i tindrà també un especial record per a la comare Dolores Cano Royo, la primera llevadora amb titulació universitària de Vila-real a finals del segle XIX, a partir de la recerca realitzada per Àfrica Bovaira i Elia Guinot.

    Pujar