elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
FIRA DESTACA

Innovació, tecnologia i coneixement s'uneixen a Vila-real amb una nova edició de Fira Destaca

Innovació, tecnologia i coneixement s'uneixen a Vila-real amb una nova edició de Fira Destaca
  • La realitat present i futura del clúster de la ceràmica tindrà un protagonisme especial amb mig centenar de ponents que participaran en diverses taules redones

Fira Destaca arriba un any més a Vila-real i el fa amb la seua cinquena edició amb la finalitat de promoure l'interés per la ciència en els més xicotets a través de tallers pràctics sobre diferents aspectes de la innovació i la tecnologia com a experiments químics, noves fonts d'energia o robòtica.

Del 16 al 18 de novembre, Vila-real es convertirà en l'epicentre de la innovació empresarial amb un programa que donarà especial protagonisme al clúster de la ceràmica, que està travessant moments de dificultat a conseqüència de la crisi energètica actual.

Repte: superar les 7.000 visites

Fira Destaca té com a repte, en la seua cinquena edició, superar les més de 7.000 visites de la seua última edició presencial, que va ser en 2018, abans de la pandèmia. Abans, els més xicotets han començat a acostar-se a la investigació i la ciència, a través de la desena d'estands de la zona Divulgació, per la qual es preveu que passen al llarg de tota la setmana més d'un miler d'estudiants dels col·legis de la ciutat i de la província.

En aquesta cinquena edició, la fira biennal impulsada l'any 2014 per l'Ajuntament de Vila-real i la Universitat Jaume I a través de la Càtedra d'Innovació Ceràmica que dirigeix Juan Carda, reunirà una trentena d'estands d'empreses, institucions i centres d'investigació, amb un espai central reservat per al 50é aniversari de Porcelanosa Grup, el país convidat d'enguany, Portugal, representat per la Universitat de Aveiro, l'UJI o l'Exèrcit.

Zona de networking i àrea de mitjans

Així mateix, Fira Destaca comptarà amb una zona de networking i una àrea de mitjans, a més de l'espai Divulgació que completen la distribució dels més de 4.500 metres d'espai expositiu, que inclourà també enguany un circuit de mobilitat elèctrica. “Més de 4.500 metres d'espai expositiu al servei de la investigació, de la innovació i del nostre teixit productiu, amb l'objectiu fonamental de facilitar les sinergies i posar el coneixement generat en els grups d'investigació i l'àmbit acadèmic de l'economia, a més de promoure l'interés per la ciència entre els nostres joves i combatre, d'aquesta manera, la falta de vocacions científiques que viu el nostre país”, detalla el regidor de Ciència, Innovació i Universitats, Eduardo Pérez. L'edil recorda que la fira compta amb un finançament de 100.000 euros de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, dins del pla d'impuls Territoris Innovadors.

Clúster de la ceràmica, protagonista

El vessant expositiu de Fira Destaca es complementa amb un programa científic de primer nivell, estructurat en quatre taules de reptes en les quals s'abordaran els principals eixos de debat de l'economia i la societat actual: la transformació digital, l'economia circular, els recursos energètics i la realitat present i futura del clúster de la ceràmica amb mig centenar de ponents i participants en les diferents taules redones. Entre elles, destaca el ponent inaugural, el professor João António Labrincha Batista, de la Universitat de Aveiro, que abordarà el “Ús sostenible dels materials, la contribució del reciclatge”. La catedràtica de la Universitat Complutense María Vallet, introduirà el debat sobre els Nous desafiaments de la ciència dels materials, mentre que les diferents taules de reptes vindran introduïdes per ponents com José Luis García-Broch (BP) per a abordar els nous recursos energètics en la indústria; la directora general d'Indústria, Energia i Mines de la Generalitat, Silvia Cerdà, que obrirà la taula de reptes sobre Optimització de recursos naturals i circularitat de matèries primeres; Xermán de la Font, de l'Institut de Nanociència i Materials d'Aragó, per a abordar la Transformació industrial a través de la innovació i la tecnologia; i José Pérez, de la Càtedra de Negoci Conversacional de la Universitat de València, amb qui es donarà pas al debat de la Mesa de Reptes 4: És cara la transformació digital?

El Fòrum d'Innovació oberta del CEEI i el Fòrum de Pensament ATC, que inclourà una taula de diàleg sobre present i futur del clúster ceràmic, i el lliurament dels Premis Globalis, de la Fundació Globalis, completen el programa de Destaca 2022, que clausurarà la ponència Vidre i sostenibilitat. Què fer a Espanya?, d'Alicia Durán, presidenta del International Year of Glass (IYOG2022), professora d'investigació del CSIC en l'Institut del Vidre de Madrid.

MÉS FOTOS
Innovació, tecnologia i coneixement s'uneixen a Vila-real amb una nova edició de Fira Destaca - (foto 2)
Innovació, tecnologia i coneixement s'uneixen a Vila-real amb una nova edició de Fira Destaca - (foto 3)
Innovació, tecnologia i coneixement s'uneixen a Vila-real amb una nova edició de Fira Destaca - (foto 4)
Innovació, tecnologia i coneixement s'uneixen a Vila-real amb una nova edició de Fira Destaca - (foto 5)
Pujar