elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
FIRA DESTACA 2022

Empreses i institucions referents en innovació participen en Fira Destaca de Vila-real

Empreses i institucions referents en innovació participen en Fira Destaca de Vila-real
  • Fira Destaca situa a Vila-real com a referent en el foment de la innovació per a superar els nous desafiaments socioeconòmics

Galeria de fotos
Fira Destaca Vila-real 2022
Fira Destaca Vila-real 2022

Vila-real es posiciona com a referent en innovació, ciència, tecnologia i coneixement amb una nova edició de Fira Destaca, un esdeveniment que ha comptat amb l'assistència del President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, la rector de la Universitat Jaume I de Castelló, Eva Alcón, i Juan Carda, que dirigeix la Càtedra d'Innovació Ceràmica ‘Ciutat de Vila-real’.

José Benlloch
José Benlloch

També han participat també la subdelegada del Govern, Soledad Ten, el subdelegat de Defensa a Castelló, Manuel Monzó, el vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica de l'UJI, David Cabedo, i la directora territorial d'Innovació, Sara Prada de Conflent, entre altres autoritats.

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha recordat com en 2011 l'Ajuntament de Vila-real va ser pioner a la província a apostar per la innovació, “en un moment en què molts pensaven que això no era competència municipal”. Més d'una dècada després, i després d'haver revalidat per tercera vegada el títol de Ciutat de la Ciència i la Innovació, “ningú posa en dubte que els ajuntaments hem de ser promotors de l'ecosistema de la innovació i parlar el llenguatge de les nostres empreses i institucions”. Fruit d'aquella aposta pionera per la innovació va nàixer Fira Destaca. “el lloc on universitat, Administració i empresa podem trobar-nos i treballar junts per a donar resposta en els grans reptes de la societat actual, especialment en moments de crisis”, ha assegurat l'alcalde. “Reptes com la transformació digital, l'economia circular, els recursos energètics per a la indústria o el futur del nostre clúster ceràmic, tocat de mort per una crisi energètica sense precedents, seran presents en la fira”, ha apuntat el primer edil, qui ha llançat davant el president de la Generalitat Valenciana una crida d'auxili per a ajudar el sector ceràmic a superar la crisi actual; “perquè cap futur és possible sense un present sòlid”, ha dit.

Benlloch també ha subratllat com en la Comunitat, i gràcies al compromís de la Generalitat, “ha anat creixent aquesta pulsió innovadora de manera incontestable”. De fet, ha posat com a exemple la creació de la Conselleria d'Innovació, que a més ha establit la seua direcció territorial a Vila-real, amb seu en l'edifici del Viver d'Empreses. Així mateix, ha valorat el suport econòmic del Consell a Fira Destaca, que enguany compta amb un finançament històric de 100.000 euros a través del programa Territoris Innovadors.

L'alcalde també ha agraït a la Universitat Jaume I la seua aliança amb Vila-real, “que es va iniciar just fa deu anys amb la Càtedra d'Innovació Ceràmica, i que hem anat enfortint i ampliant amb moltes altres iniciatives”. Precisament amb motiu del desé aniversari de la càtedra, durant l'acte d'inauguració de Fira Destaca l'alcalde ha entregat un reconeixement al director de la càtedra, Juan Carda.

Per part seua, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reconegut la visió i el lideratge de l'alcalde de Vila-real amb l'impuls a aquest esdeveniment de transferència científica i tecnològica en 2014; i ha remarcat que en la societat actual i amb els desafiaments a nivell mundial “tots els sectors econòmics han d'anar adossats a la innovació”, especialment el sector industrial. Puig també s'ha posicionat a favor de mesures extraordinàries de suport a la ceràmica per part del Govern central i Europa en el context actual de costos energètics i de matèries primeres que estan soscavant la viabilitat del sector.

Ximo Puig
Ximo Puig

La rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha defensat la universitat com a centre de la investigació i els avanços científics i tecnològics i ha subratllat el paper de Destaca per a transferir aquest coneixement al teixit social i empresarial.

Eva Alcón
Eva Alcón

Després de la inauguració oficial, la primera jornada de Fira Destaca ha arrancat amb la conferència inaugural ‘Ús sostenible dels materials, la contribució del reciclatge’, a càrrec de Joâo António Labrincha Batista, de la Universitat de Aveiro, a Portugal, país convidat d'aquesta edició; durant la fira es desenvoluparan quatre taules de reptes sobre noves fonts energètiques per al sector industrial, optimització de recursos naturals i circularitat de matèries primeres, transformació industrial a través de la innovació i les noves tecnologies, i transformació digital. En el marc de la fira, també se celebrarà la Trobada Nacional de Materials, el Fòrum d'Innovació Oberta del CEEI Castelló i el Fòrum del Pensament de ATC, així com el lliurament dels guardons de la Fundació Globalis.

MÉS FOTOS
Empreses i institucions referents en innovació participen en Fira Destaca de Vila-real - (foto 2)
Empreses i institucions referents en innovació participen en Fira Destaca de Vila-real - (foto 3)
Empreses i institucions referents en innovació participen en Fira Destaca de Vila-real - (foto 4)
Empreses i institucions referents en innovació participen en Fira Destaca de Vila-real - (foto 5)
Empreses i institucions referents en innovació participen en Fira Destaca de Vila-real - (foto 6)
Pujar