elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comunitat de Regants de Vila-real convoca el Jurat de Regs 38 anys després

La Comunitat de Regants de Vila-real convoca el Jurat de Regs 38 anys després
  • La reunió va tractar la problemàtica amb la falta de neteja de finques que afecten a braçals i el respecte dels marges amb la construcció de tanques

MÉS FOTOS
La Comunitat de Regants de Vila-real convoca el Jurat de Regs 38 anys després - (foto 2)

La Comunitat de Regants de Vila-real ha tornat a convocar el Jurat de Regs 38 anys després de l’última volta que se va produir una reunió amb temes a tractar, malgrat que sí que s’ha constituït en diverses ocasions, com al 1985 i al 2017. El jurat va tractar diferents temes que són competència d’aquest organisme com la manca de neteja d’algunes finques que afecta als braçals (files) i la falta de compliment d’algunes obres de tancament que no respecten els llindars establerts per la normativa comunitària.

Així, els membres d’aquest organisme se trien cada quatre anys, com la mateixa junta directiva i Pasqual Broch, president de la Comunitat de Regants de Vila-real explica que “el Jurat de Regs és una figura històrica que ha tingut molta rellevància dins de l’estructura del sindicat, però que amb l’entrada del reg per degoteig va perdre pes, ja que no hi havia polèmiques entre els comuners per un mal ús de l’aigua que li corresponia a cadascun. Ara, ens trobem amb situacions diferents com la manca de neteja d’algunes parcel·les que afecten a les files i perjudiquen el bon funcionament del sistema de regadiu o el que no s’haja respectat els llindars establerts a l’hora de construir algunes tanques que dificulten la feina de la comunitat”.

Així, en la reunió celebrada se va decidir que es farà un bàndol indicant als comuners que se va a vigilar estes situacions irregulars, per part dels propis zeladors de la Comunitat, i se donarà un termini de reparació o resolució d’estes problemàtiques, en el cas de no complir-se, se passarà a actuar d’ofici, carregar les despeses al propietari que no complisca i sancionar posteriorment.

Des de la Comunitat de Regants indiquen que el Jurat de Regs, que és tan antic com la pròpia societat i que és assimilable al Tribunal de les Aigües de València o el Consejo de Hombres Buenos de Murcia (Patrimoni Inmaterial de la Humanitat per la UNESCO), al igual que ho fa la Junta de Govern i l’Assemblea General, ha de tindre un funcionament permanent i visible: una posició que transcendisca als comuners i a la resta de la societat. Cal recordar que este organisme és executiu, amb deliberacions públiques i que la sentència dictada és ferma i s’hauria de recórrer davant d’un tribunal contenciós-administratiu. Durant els últims anys que no s’ha hagut de convocar, sempre ha estat preparat per si haguera fet falta mediar entre regants o entre propietaris, ja que és un organisme que se pot convocar només amb un dia d’antelació.

 

Pujar